Handig: voorbeeldbrieven
Om leerkrachten, begeleiders, schooldirecteur en andere ouders uit te leggen wat coeliakie is, wat het glutenvrije dieet inhoudt en wat jouw kind nodig heeft, kun je verwijzen naar deze website en gebruikmaken van onze handige voorbeeldbrieven.
- Download hier onze voorbeeldbrieven om school of andere ouders te informeren
- Factsheet Er komt een vriendje spelen dat geen gluten mag Handig om aan andere ouders te geven.
Richtlijn voor kinderdagverblijf & school
Een glutenvrij dieet is voor een groepsleider of leerkracht best lastig. Want gluten kom je overal tegen: in traktaties, in het brood tijdens de lunch, maar ook in bijvoorbeeld klei, vingerverf en lijm. Speciaal voor groepsleiders en schooldirecties hebben we een richtlijn kinderdagverblijft & school opgesteld die helpt bij de verzorging en omgang van kinderen met coeliakie. Gaat je kind voor het eerst naar dagverblijf of school? Download hem hieronder en geeft hem mee.
Download hier de richtlijn voor kinderdagverblijven en basisscholen
Gezonde en soms wat minder gezonde traktaties
Plan van aanpak eetmoment kinderopvang
Je kind gaat voor het eerst naar de crèche of het kinderdagverblijf. Je kan niet meer zelf de hele dag ervoor zorgen dat hij of zij geen gluten binnenkrijgt. Wat moet je doen? Dit plan van aanpak zal je zeker helpen!
Het plan is geschreven door een vader van een dochter met coeliakie, dus door een ervaringsdeskundige. Het is een plan van aanpak van jullie als ouders/verzorgers vóór de medewerkers van de crèche. Vandaar het in de wij-vorm is geschreven. We raden we je aan overal de naam van je kind in te vullen. En zet er een leuke vrolijke foto van je kind bij! Alle producten die in dit plan worden genoemd zijn voorbeelden. Vul daar uiteraard in wat jouw kind eet of drinkt.
Download hier het plan van aanpak eetmomenten kinderopvang
Van paasontbijt tot kerstdiner en van koningsontbijt tot juffenfeest
Op de basisschool zijn er steeds meer momenten waarop kinderen gezellig met hun klasgenootjes eten. Maar wat als je kind glutenvrij moet eten? Gelukkig zijn er heel veel leuke en handige tips. We zetten ze hier op een rij:
Tip 1: Overleg
Overleg met de leerkracht wat er mogelijk is om ook jouw kind een leuk schoolontbijt te bezorgen. Bespreek vooral de mogelijkheden in plaats van de onmogelijkheden. Het is begrijpelijk dat de leerkracht misschien niet goed weet wat het glutenvrij dieet inhoudt. Door rustig en duidelijk uit te leggen wat er wel kan, maak je het gemakkelijker voor de leerkracht. Overleg ook zeker met je kind. Heeft je kind ook ideeën over hoe hij of zij het zou willen of over hoe jullie het aan kunnen pakken? Doe dit dan vooral zoveel mogelijk samen.
Tip 2: Zorg voor een goede voorbereiding
Meestal is er een tijd van tevoren bekend dat er een ontbijt of eetmoment op school is. Het is slim om ruim van tevoren contact op te nemen met de leerkracht en af te stemmen hoe jullie het willen aanpakken. Zo heb je ook de tijd om eventueel met andere ouders af te stemmen of iets lekkers te maken.
Tip 3: Gebruik een muffintray
Een muffintray is een handige oplossing om een ontbijtje of feestelijk diner voor te bereiden. Het wordt al snel een leuke verzameling van lekkere hapjes en bakjes. Het is ook meteen duidelijk voor de klasgenoten dat die muffin-tray speciaal voor jouw kind is en kun je het gemakkelijk afdekken en/of apart houden.
Tip 4: Altijd iets achter de hand
Maak in de week vóór het ontbijt op school poffertjes en vries er een paar in. Dit kun je ook doen met pannenkoekjes, soesjes en cakes. Zo heb je altijd iets achter de hand.
Tip 5: Informeer klasgenoten en ouders
Het is handig dat klasgenootjes en hun ouders op de hoogte zijn van het glutenvrij dieet van je kind. Je kind kan aan het begin van het schooljaar een spreekbeurt geven over coeliakie. Wanneer klasgenootjes en hun ouders meer begrijpen van coeliakie, zal er ook meer begrip zijn.
- Bestel hier het spreekbeurtpakket (gratis voor leden)
- Download hier onze voorbeeldbrieven om school of andere ouders te informeren
Heb je zelf ook een tip voor andere ouders? Stuur die dan naar info@glutenvrij.nl o.v.v. glutenvrij eten op de basisschooltip. Wie weet staat die hier straks ook tussen.
Ook handig: glutenvrije stickers voor op de broodtrommel
Met deze sticker is de broodtrommel van je kind direct herkenbaar als de glutenvrije broodtrommel.
Bestel hier glutenvrije stickers in onze webshop
Ga het gesprek aan
Alleen het afgeven van materialen is niet voldoende. Plan een gesprek met begeleiders en leerkrachten om alles zorgvuldig door te nemen. Wijs erop dat het dieet heel precies komt. En dat het eten van gluten onmiddellijk leidt tot beschadigingen van de darm. Vertel wat de gevolgen kunnen zijn en maak afspraken over wat er moet gebeuren als het misgaat. Wil je bijvoorbeeld direct worden gebeld of bij het ophalen worden geïnformeerd? Ga altijd samen met de begeleider of leerkracht op zoek naar de oorzaak om herhaling te voorkomen.
Zie je op tegen zo’n gesprek of weet je niet goed hoe je die moet voeren? Kijk dan eens op slimopkomenvoorjezelf.nl. Daar vind je een aantal uitlegvideo’s die je daarbij kunnen helpen.
Informatie voor de middelbare school
Jij weet heel goed wat het inhoudt om glutenvrij te moeten eten. Maar op school weten ze dat vaak niet. Daarom maakten wij samen met een docent die zelf een dochter met coeliakie heeft een factsheet die je kind op school kan afgeven. Aan de mentor, aan de coach of aan de zorgcoördinator/ondersteuningscoördinator.