12-18 jongeren

Waar anderen zich alleen druk maken over welke kleren ze mee moeten nemen, moet jij ook aan je eten denken. Gelukkig wijst de praktijk uit dat het vaak allemaal wel meevalt. Het is een goed idee dat je vader of moeder de schoolleiding van tevoren goed informeert over jouw dieet. Ook jij kan hierbij helpen. Zo kun je navragen welke maaltijden er worden bereid en of dit ook glutenvrij gemaakt kan worden. Lukt dit niet, neem dan van thuis enkele kant en klare glutenvrije maaltijden mee. Voor de broodmaaltijden kan er (vacuüm) verpakt glutenvrij brood worden meegenomen of ingekocht door de schoolleiding. Handig zijn ook de miniverpakkingen jam, chocopasta en boter. Ook is het lekker om voor een keertje zelf gebakken glutenvrije pannenkoeken of eierkoeken mee te nemen op een schoolreisje.

Tip: geef je mentor of je coach de folder Glutenvrije dieetinformatie met daarin een overzicht van wat je wel en wat je niet kan eten. Deze folder vind je in de NCV-webwinkel. Als je lid bent van de NCV is deze folder gratis.

Op werkweek in het buitenland?

  • Goed oriënteren. Bereid je van tevoren goed voor. Informeer je over de bestemming en kijk wat de opties daar zijn. Een goed begin is het halve werk!
  • Dieetpasjes. Op de site van de NCV vind je dieetpasjes in allerlei talen. Hierop staat wat dieetinformatie over coeliakie en welke producten jij wel/niet mag eten. Dit is handig voor wanneer je uiteten gaat, maar ook voor het lezen van ingrediëntenlijsten in de supermarkt. Zo kan je op pad gaan en weet je precies welke ingrediënten jij wel/niet kan eten. Naar de webwinkel
  • Geniet van de ervaring. In het buitenland zijn er ook supermarkten, je zal snel je weg kunnen vinden en zelfs allerlei nieuwe, lekkere glutenvrije producten ontdekken.
  • Vergeet niet te genieten van je bijzondere reis!

Wat zit er in je rugzak?

Het is handig om een rugzak klaar te maken met glutenvrij lekkers voor
een dagje uit. Denk hierbij aan glutenvrij lekkers voor tussendoor, glutenvrij lunchpakket en natuurlijk het telefoonnummer van je vader of je moeder.

Uitgelicht

Over gluten

Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels

Lees meer over 'Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Chili con of sin carne

Lees meer over 'Chili con of sin carne'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
18-28 jaar

Ontmoet andere jongeren met coeliakie

Lees meer over 'Ontmoet andere jongeren met coeliakie'
6-12 jaar

Houd je spreekbeurt over coeliakie

Lees meer over 'Houd je spreekbeurt over coeliakie'