Voordelen en budgettips

Een glutenvrij dieet volgen is niet goedkoop. Dat ligt deels aan de grondstoffen, maar ook aan de speciale productieomgeving en het feit dat het geen massaproduct is. Wat kan je zelf doen om kosten te besparen?

Budgettips

Voordelen via de NCV

Via een lidmaatschap van de NCV kun je bij verschillende leveranciers profiteren van exclusieve kortingen, acties en aanbiedingen op glutenvrije producten. Je kan gratis of tegen een kleine vergoeding meedoen aan activiteiten. Je gezinsleden die ook coeliakie hebben kunnen gratis lid worden.

Kijk hier voor alle acties en aanbiedingen speciaal voor leden.

Budgettips

Glutenvrij eten is doorgaans best prijzig. Maar als je coeliakie hebt, heb je geen keus. Hoe kun je dan toch op de kleintjes letten? We zetten een aantal budgettips voor je op een rij.

Richt je op natuurlijke producten

Koop producten die van nature glutenvrij zijn, groente, fruit, peulvruchten, noten. Ze zijn goedkoper en gezonder. Gebruik onverpakte groente en vlees van de slager, dat hoeft niet veel duurder te zijn. Ga naar de wekelijkse markt in jouw woonplaats waar je redelijk goedkoop producten kunt kopen.

Terug naar de basis

Maak zoveel mogelijk zelf zoals brood, paneermeel, wraps en pasta. Je kunt ook kant-en klare producten vervangen: maak bijvoorbeeld een lasagne waarbij je de deegbladeren vervangt door plakjes courgette of aubergine.

Vervang brood

We zijn heel erg gewend om brood tussen de middag te eten en glutenvrij brood is duur. Denk ook eens aan een goedkopere vervanging zoals een maaltijdsoep, een salade of een restje van de vorige dag als warme lunch. 

Koop grote partijen

(Internet-)winkels geven vaak kortingen als je een grote partij inslaat van hetzelfde product. Denk bijvoorbeeld aan meel. Daar kan je vervolgens zelf glutenvrije cake, appeltaart, taartbodems, muffins en pannenkoeken van maken.

Vries producten in

Als je een product dat in de aanbieding is, groot inkoopt, bijvoorbeeld vanwege een naderende houdbaarheidsdatum, kun je het makkelijk invriezen, zoals brood en wraps.

Koop kruiden los

Misschien denk je er niet zo snel aan, maar ook kant-en klare zakjes kruidenmix kun je vervangen door kruiden los te kopen. Alles smaakt lekkerder en is veel goedkoper. Bovendien eet je minder zout, is dus gezonder ook.

Neem zelf eten mee

Behalve dat het nogal eens zoeken is naar goede eetgelegenheden en een lunch buitenshuis prijzig kan zijn, kun je zelf glutenvrije boterhammen, crackers of pannenkoeken meenemen bij een uitje zoals een fietstocht. Of zorg voor een plastic mesje, koop glutenvrije brood in de supermarkt en smeer er wat lekkers op.

Inkomensondersteuning van de gemeente

Heb je meerkosten door je chronische ziekte? En is je inkomen te laag om deze kosten zelf te dragen? Dan kun je bij de gemeente aankloppen voor financiële ondersteuning.

Let op de aanbiedingen

Af en toe zijn de glutenvrije producten in de aanbieding bij een van de supermarkten. Via www.voordeelmuis.nl kan je zoeken in alle folderaanbiedingen.

Kortingsstickers

Producten die bijna over de datum zijn, kan je aan het begin of het einde van de dag vaak kopen met korting. Er worden bijvoorbeeld stickers geplakt die je 35% korting bieden, zo bespaar je toch weer 35% in kosten!

Koop geen kookboek

Sta jij heel graag in de keuken, maar wil je gewoon snelle en simpele maaltijden bereiden? Koop dan geen kookboek, want er zijn online genoeg recepten te vinden. Typ gewoon iets in de zoekbalk en komen er allerlei recepten tevoorschijn! Kijk ook eens naar onze eigen recepten.

Maak gebruik van buurtkastjes

Er bestaan zogenaamde buurtkastjes waar je (ongeopende en houdbare) levensmiddelen in kunt leggen voor andere mensen. Die kan je dan anoniem uit het kastje halen. Tip van een lid: leg een briefje met de vraag om glutenvrije levensmiddelen in zo’n kastje. Misschien levert het wel wat op!

Weggooien kan altijd nog

Op verpakkingen kunnen twee soorten houdbaarheidsdatums staan:

  • Een ‘te gebruiken tot’-datum (TGT) of
  • een ‘ten minste houdbaar tot’-datum (THT).

Een TGT-datum staat op zeer bederfelijke producten, zoals bijvoorbeeld vlees, vis en voorgesneden groenten. De TGT-datum is de laatste dag waarop het nog veilig is om het product te eten. Gebruik of vries het in voor of op deze datum.

Een THT-datum kan op zowel ongekoelde producten (meel, koffie, frisdrank) als gekoelde producten (kwark, (karne)melk, yoghurt) staan. De fabrikant garandeert tot de THT-datum een smaakvol product. Na deze datum kan de kwaliteit van het product achteruitgaan, maar smaakt het meestal nog goed. Je kunt het dan nog wel veilig eten. Kijk, ruik en proef na deze datum of het product nog lekker is.

Vind je in je keukenkastje een pak glutenvrij meel, koekjes of crackers over de THT-datum, dan hoef je deze dus niet meteen weg te gooien. Kijk, ruik en proef eerst. Vaak zijn deze producten nog prima te gebruiken. Voor meer informatie over de houdbaarheidsdatum kun je terecht op de website van het Voedingscentrum.

Het voorkomen van voedselverspilling is goed voor het milieu én je portemonnee. Er bestaan verschillende initiatieven die producten die over de THT-datum zijn goedkoper aanbieden en daarmee redden van de vuilnisbak. Zo kun je denken aan de GlutenvrijeMarkt.com Save mie box en GlutenvrijeMarkt.com XXL-box, Too Good To Go en Foodello.

Meer informatie

Uitgelicht

Over gluten

Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels

Lees meer over 'Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Rauwkostsalade met zwarte bonen

Lees meer over 'Rauwkostsalade met zwarte bonen'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
18-28 jaar

Ontmoet andere jongeren met coeliakie

Lees meer over 'Ontmoet andere jongeren met coeliakie'
6-12 jaar

Houd je spreekbeurt over coeliakie

Lees meer over 'Houd je spreekbeurt over coeliakie'