Glutenvrij recept

Vegan chocoladedessert

Kerst is een tijd van lekker eten, dat kan ook gezond en vegan. Maak ter afsluiting van je kerstdiner dit vegan chocoladedessert met maar 4 ingrediënten. Serveer het met rood fruit zoals aardbeien, frambozen of rode bessen om het dessert wat lichter te maken.

Vegan chocoladedessert.png
Recepten met
Vegetarisch, Vegan, Lactosevrij
Menugang
Nagerecht
Bereidingstijd
20 minuten
Koeltijd
1 uur
Wachttijd
60 minuten

Recept

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 120 gram ongekookte witte rijst
  • 260 gram pure chocolade met 85% cacao
  • 100 gram hazelnoten of witte amandelen
  • 180 gram kokend water

 Optioneel: zout en suiker of ahornsiroop naar smaak

Voor de garnering: hazelnoten, amandelen of rood fruit.

Benodigdheden

  • Steelpan met deksel
  • Bord
  • Vuurvaste schaal die in de pan kan hangen
  • Hakmolen, keukenmachine of Nutribullet
  • Schaal
  • 4 mooie dessertschaaltjes

Bereiding

  1. Doe de rijst in een steelpan.
  2. Giet hier koud water bij. Het water moet 1 vingerkootje boven de rijst uitkomen.
  3. Breng de rijst met het water aan de kook.
  4. Doe de deksel op de pan en laat de rijst in 10-13 minuten op een laag vuur gaar koken.
  5. De rijst is klaar wanneer al het water verdampt is.
    Hoe zachter de rijst hoe romiger het eindresultaat wordt.
  6. Laat de rijst op een bord afkoelen.
  7. Doe een laag water in een pan en hang hier een vuurvaste schaal in.
  8. De bodem van de schaal mag het water niet raken.
  9. Breek de chocolade in stukjes en doe ze in de schaal.
  10. Breng het water aan de kook en laat de chocola smelten.
    Dit heet au-bain-marie smelten. 
  11. Doe de afgekoelde rijst in een hakmolen.
  12. Giet hier 180 gram kokend water bij.
  13. Doe de noten en de chocolade erbij.
  14. Meng alles in minimaal 2 minuten tot een smeuïge pasta.
  15. Hoe gladder het mengsel, hoe romiger het eindresultaat.
    Voeg eventueel nog een paar eetlepels gekookt water toe, om het mengsel smeuïger te maken.
  16. Proef hoe het chocolademengsel smaakt.
  17. Voeg eventueel een snuf zout toe om de smaken op te halen.
    Of wat suiker of ahornsiroop wanneer je het dessert wat zoeter wilt maken.  
  18. Laat het mengsel in een schaal in de koelkast een uur opstijven.
  19. Schep het opgesteven chocoladedessert in een mooi dessertschaaltje en versier dit met noten en/of rood fruit.

Uitgelicht

Over gluten

Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels

Lees meer over 'Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Vegan chocoladedessert

Lees meer over 'Vegan chocoladedessert'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
18-28 jaar

Ontmoet andere jongeren met coeliakie

Lees meer over 'Ontmoet andere jongeren met coeliakie'
6-12 jaar

Houd je spreekbeurt over coeliakie

Lees meer over 'Houd je spreekbeurt over coeliakie'