Erwtensoep
Eigengemaakte erwtensoep of snert, is lekker en makkelijk te maken. Het is een goede aanvulling op het glutenvrije dieet, want het bevat naast veel groentes ook veel vezels door de spliterwten die er niet in mogen ontbreken.
Wanneer je schouderkarbonade neemt in plaats van spek of ribbetjes en kiest voor een magere rookworst, dan valt de hoeveelheid vet in erwtensoep best mee. Natuurlijk kun je voor een vegan variant kiezen door het vlees weg te laten en een glutenvrije vegan rookworst te nemen.

- Recepten met
- Kan vegetarisch, Kan vegan, Lactosevrij
- Menugang
- Lunch, Hoofdgerecht
- Bereidingstijd
- 85 minuten
Recept
Ingrediënten
voor 4 personen- 250 gram spliterwten
- 1½ liter water
- 2 schouder karbonades*
- 2 blokjes goentebouillon (glutenvrij)
- ½ knolselderij
- 2 aardappelen
- 400 gram soepgroente grofgesneden
- 1 rookworst (glutenvrij)*
- Witte peper
- Zout
*Laat bij een vegetarische of vegan variant het vlees weg en neem een glutenvrije vegan rookworst.
Benodigdheden
- Vergiet
- Grote soeppan van 2½ liter
- Schuimspaan
- Pollepel
- Schilmes
- Mes en snijplank
Bereiding
- Doe de spliterwten in gedeeltes in een vergiet en controleer op dingen die er niet in horen.
- Spoel de spliterwten af onder ruim stromend water.
- Doe ze in een ruime pan met 1½ liter water.
- Voeg de karbonades en de bouillonblokjes eraan toe.
- Breng alles aan de kook, maar blijf erbij.
- Schep het schuim met een schuimspaan van de soep en zet het vuur laag als alles eraf is. De soep moet nog net blijven koken.
- Doe de deksel op de pan en kook alles in 45 minuten gaar.
Roer de soep af en toe door. - Schil ondertussen de knolselderij en de aardappels en snij ze in blokjes van ongeveer 1 centimeter.
- Haal na 45 minuten de karbonades uit de pan.
Verwijder het bot en snij de karbonades in stukjes. - Doe de karbonade samen met de knolselderij, aardappelen, soepgroente en rookworst bij de soep.
- Breng de soep op smaak met een flinke snuf witte peper.
- Breng de soep weer aan de kook en laat op een laag vuur nog 30 minuten zachtjes koken tot alles gaar is.
Roer de soep regelmatig door om aanbranden te voorkomen. - Haal de worst er naar 20 minuten uit en snij hem aan plakjes.
- Breng de soep verder op smaak met peper en eventueel wat zout.
- De soep is klaar, maar wordt nog lekkerder wanneer je hem snel af laat koelen en een nachtje in de koelkast bewaart.
- Schep de soep in borden of kommen en garneer hem met plakjes rookworst.
Tips & Trucs
- Is er geen knolselderij te koop, dan kun je dit vervangen door bladselderij. Je hebt ongeveer 40 gram nodig en gebruikt het blad en de stelen.
- Maak de soep een dag van tevoren. De volgende dag zet je dan snel een warme maaltijd op tafel en is de erwtensoep nog lekkerder. De soep vult goed en is ook makkelijk warm mee te nemen in een thermosfles.