Vegan chocoladedessert
Kerst is een tijd van lekker eten, dat kan ook gezond en vegan. Maak ter afsluiting van je kerstdiner dit vegan chocoladedessert met maar 4 ingrediënten. Serveer het met rood fruit zoals aardbeien, frambozen of rode bessen om het dessert wat lichter te maken.
- Recepten met
- Vegetarisch, Vegan, Lactosevrij
- Menugang
- Nagerecht
- Bereidingstijd
- 20 minuten
- Koeltijd
- 1 uur
- Wachttijd
- 60 minuten
Recept
Ingrediënten
voor 4 personen- 120 gram ongekookte witte rijst
- 260 gram pure chocolade met 85% cacao
- 100 gram hazelnoten of witte amandelen
- 180 gram kokend water
Optioneel: zout en suiker of ahornsiroop naar smaak
Voor de garnering: hazelnoten, amandelen of rood fruit.
Benodigdheden
- Steelpan met deksel
- Bord
- Vuurvaste schaal die in de pan kan hangen
- Hakmolen, keukenmachine of Nutribullet
- Schaal
- 4 mooie dessertschaaltjes
Bereiding
- Doe de rijst in een steelpan.
- Giet hier koud water bij. Het water moet 1 vingerkootje boven de rijst uitkomen.
- Breng de rijst met het water aan de kook.
- Doe de deksel op de pan en laat de rijst in 10-13 minuten op een laag vuur gaar koken.
- De rijst is klaar wanneer al het water verdampt is.
Hoe zachter de rijst hoe romiger het eindresultaat wordt. - Laat de rijst op een bord afkoelen.
- Doe een laag water in een pan en hang hier een vuurvaste schaal in.
- De bodem van de schaal mag het water niet raken.
- Breek de chocolade in stukjes en doe ze in de schaal.
- Breng het water aan de kook en laat de chocola smelten.
Dit heet au-bain-marie smelten. - Doe de afgekoelde rijst in een hakmolen.
- Giet hier 180 gram kokend water bij.
- Doe de noten en de chocolade erbij.
- Meng alles in minimaal 2 minuten tot een smeuïge pasta.
- Hoe gladder het mengsel, hoe romiger het eindresultaat.
Voeg eventueel nog een paar eetlepels gekookt water toe, om het mengsel smeuïger te maken. - Proef hoe het chocolademengsel smaakt.
- Voeg eventueel een snuf zout toe om de smaken op te halen.
Of wat suiker of ahornsiroop wanneer je het dessert wat zoeter wilt maken. - Laat het mengsel in een schaal in de koelkast een uur opstijven.
- Schep het opgesteven chocoladedessert in een mooi dessertschaaltje en versier dit met noten en/of rood fruit.