Glutenvrij recept

Scones

Van onze ervaren bakinstructrices Karen en Sevanne kregen we dit recept van glutenvrije scones.

Scones worden meestal geserveerd bij een High tea en komen oorspronkelijk uit Schotland. Traditioneel worden ze gegeten met clotted cream en jam.

Scones iStock klein.jpg
Recepten met
Vegetarisch
Menugang
Traktatie/Tussendoortje
Bereidingstijd
20 minuten
Oventijd
15 minuten
Koeltijd
60 minuten

Recept

Ingrediënten

voor 6 porties
  • 150 gram Freee plain white flour*
  • 50 gram amandelmeel*
  • 50 gram maïzena*
  • 30 gram witte basterdsuiker
  • ¼ theelepel zout
  • 8 gram bakpoeder, gezeefd
  • 50 gram harde plantaardige boter
  • 90 ml karnemelk
  • 1 ei maat L

Naar wens:

  • Clotted cream
  • Geklopte slagroom
  • Jam
  • Lemon curd

* Kies bij voorkeur een product met het Crossed Grain keurmerk.
  Indien niet verkrijgbaar; dan met een glutenvrije claim en/of glutenvrij logo.

 

Benodigdheden

  • Digitale weegschaal met gramverdeling
  • Vuurvast schaaltje
  • Bakplaat
  • Bakmatje of bakpapier
  • Mengkom
  • Kaasschaaf
  • Schaaltje
  • Invetkwastje

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
  2. Zet een vuurvast schaaltje met water onderin de oven.
  3. Bekleed de bakplaat met een bakmatje of bakpapier. 
  4.  Doe alle droge ingrediënten in een mengkom.
  5.  Schaaf met een kaasschaaf de gekoelde boter in plakjes bij de droge ingrediënten.
  6. Wrijf de boter met het meel met de vingers tot kruimels.  
  7. Breek het ei in een schaaltje en klop het los.
  8. Houd een beetje van het ei achter voor het bestrijken van de scones.
  9. Voeg de karnemelk en de rest van het ei toe aan de droge ingrediënten.  
  10. Kneed alles met de handen kort door.
    De stukjes boter mogen nog zichtbaar zijn.
  11. Vorm met je handen 6 balletjes en leg ze op de bakplaat.
  12. Bestrijk de balletjes met een invetkwastje met het achtergehouden ei.
  13. Bak ze 12-15 minuten in het midden van de oven.  
  14. Haal de scones uit de oven en laat ze tot lauwwarm afkoelen op een rooster.
  15. De scones smaken het lekkerst op de dag dat je ze gebakken hebt. 
    Serveer ze naar wens met clotted cream en jam of lemon curd.

Tips & Trucs

Clotted cream kan ook vervangen worden door lobbig geklopte slagroom. 

Uitgelicht

Over gluten

Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels

Lees meer over 'Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Scones

Lees meer over 'Scones'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
18-28 jaar

Ontmoet andere jongeren met coeliakie

Lees meer over 'Ontmoet andere jongeren met coeliakie'
6-12 jaar

Houd je spreekbeurt over coeliakie

Lees meer over 'Houd je spreekbeurt over coeliakie'