Glutenvrij recept

Vanillekwark met mango-sinaasappelsaus

Dit lekkere frisse nagerecht is een perfecte afsluiting van je diner of te eten bij het ontbijt. Het is makkelijk en een dag van tevoren klaar te maken. Dit dessert ziet er 's zomers uit, maar kan in de winter met diepvriesmango gemaakt worden.

Vanillekwark met mango-sinaasappelsaus.png
Recepten met
Vegetarisch, Kan lactosevrij, Kan vegan, Koolhydraatarmer
Menugang
Ontbijt, Nagerecht
Bereidingstijd
15 minuten
Koeltijd
30 minuten

Recept

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 1 eetrijpe mango of 250 gram diepvries mango
  • 2 sinaasappels
  • 250 milliliter slagroom*
  • 1 theelepel suiker**
  • 400 gram vanillekwark* **

* Gebruik bij een lactosevrij dieet of voor een vegan variant plantaardige slagroom en plantaardige vanillekwark

** Zie voor minder koolhydraten Tips & Trucs

Benodigdheden

  • Mes en snijplank
  • Steelpan
  • Afsluitbaar bakje
  • Citruspers
  • Staafmixer
  • Mengkom
  • Mixer met kloppers
  • 4 longdrinkglazen

Bereiding

  1. Schil en ontpit de mango.
  2. Doe de stukken mango in een steelpan.
  3. Was 1 sinaasappel en snijd uit het midden 1 schijf. 
    Bewaar deze in een afsluitbaar bakje voor de garnering. 
  4. Pers de 2 sinaasappels uit en doe het sap bij de mango. 
  5. Breng de mango met het sinaasappelsap op een middelhoog vuur al roerend aan de kook.
  6. Laat het 10 minuten zachtjes koken tot het begint in te dikken en er een saus ontstaat. 
  7. Vind je de saus te grof, dan kun je hem met een staafmixer iets fijner maken. 
  8. Schenk de saus op een bord en dek hem af met huishoudfolie.
  9. Laat de saus in de koelkast helemaal afkoelen. 
  10. Doe de slagroom met een klein beetje suiker in een mengkom.
    De slagroom mag niet te zoet worden, want de mango is al zoet. 
  11. Klop de slagroom met een mixer met kloppers op hoge snelheid stijf.
    De slagroom is stijf genoeg wanneer de sporen die de mixer maakt in de slagroom blijven staan. Mix de slagroom niet te stijf. 
  12. Verdeel de helft van de vanillekwark over 4 longdrinkglazen.
  13. Verdeel daar de helft van de afgekoelde mango-sinaasappelsaus over.
  14. Verdeel de helft van de slagroom erover. 
  15. Herhaal deze stappen met de overgebleven kwark, mano-sinaasappelsaus en de slagroom.
  16. Garneer elk glas met een kwart van de bewaarde schijf sinaasappel. 

Tips & Trucs

Wil je nog minder koolhydraten, gebruik dan suikervervanger en maak zelf van naturel kwark vanille kwark door er naar smaak wat vanille essence en wat suikervervanger doorheen te mengen. 

Uitgelicht

Over gluten

Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels

Lees meer over 'Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Vanillekwark met mango-sinaasappelsaus

Lees meer over 'Vanillekwark met mango-sinaasappelsaus'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
18-28 jaar

Ontmoet andere jongeren met coeliakie

Lees meer over 'Ontmoet andere jongeren met coeliakie'
Veelgestelde vraag

Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?

Lees meer over 'Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?'