Scones
Van onze ervaren bakinstructrices Karen en Sevanne kregen we dit recept van glutenvrije scones.
Scones worden meestal geserveerd bij een High tea en komen oorspronkelijk uit Schotland. Traditioneel worden ze gegeten met clotted cream en jam.

- Recepten met
- Vegetarisch
- Menugang
- Traktatie/Tussendoortje
- Bereidingstijd
- 20 minuten
- Oventijd
- 15 minuten
- Koeltijd
- 60 minuten
Recept
Ingrediënten
voor 6 porties- 150 gram Freee plain white flour*
- 50 gram amandelmeel*
- 50 gram maïzena*
- 30 gram witte basterdsuiker
- ¼ theelepel zout
- 8 gram bakpoeder, gezeefd
- 50 gram harde plantaardige boter
- 90 ml karnemelk
- 1 ei maat L
Naar wens:
- Clotted cream
- Geklopte slagroom
- Jam
- Lemon curd
* Kies bij voorkeur een product met het Crossed Grain keurmerk.
Indien niet verkrijgbaar; dan met een glutenvrije claim en/of glutenvrij logo.
Benodigdheden
- Digitale weegschaal met gramverdeling
- Vuurvast schaaltje
- Bakplaat
- Bakmatje of bakpapier
- Mengkom
- Kaasschaaf
- Schaaltje
- Invetkwastje
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
- Zet een vuurvast schaaltje met water onderin de oven.
- Bekleed de bakplaat met een bakmatje of bakpapier.
- Doe alle droge ingrediënten in een mengkom.
- Schaaf met een kaasschaaf de gekoelde boter in plakjes bij de droge ingrediënten.
- Wrijf de boter met het meel met de vingers tot kruimels.
- Breek het ei in een schaaltje en klop het los.
- Houd een beetje van het ei achter voor het bestrijken van de scones.
- Voeg de karnemelk en de rest van het ei toe aan de droge ingrediënten.
- Kneed alles met de handen kort door.
De stukjes boter mogen nog zichtbaar zijn. - Vorm met je handen 6 balletjes en leg ze op de bakplaat.
- Bestrijk de balletjes met een invetkwastje met het achtergehouden ei.
- Bak ze 12-15 minuten in het midden van de oven.
- Haal de scones uit de oven en laat ze tot lauwwarm afkoelen op een rooster.
- De scones smaken het lekkerst op de dag dat je ze gebakken hebt.
Serveer ze naar wens met clotted cream en jam of lemon curd.
Tips & Trucs
Clotted cream kan ook vervangen worden door lobbig geklopte slagroom.