Glutenallergie
Iemand met een allergie is overgevoelig voor bepaalde stoffen, ook wel allergenen. Als je allergisch bent en je komt met een allergeen in aanraking, dan krijg je of een allergische reactie. Een allergische reactie is een afweerreactie van het lichaam op een ongevaarlijke stof van buitenaf, zoals pollen of gras.
Die reactie is bijvoorbeeld jeuk of vlekjes op de (hele) huid, gezwollen oogleden, tranende ogen, kriebel in je neus of niezen. Meestal ontstaan allergische klachten direct na het contact met een allergeen (de allergische prikkel). Vooralsnog is er nog nooit glutenallergie bij iemand vastgesteld. Wanneer iemand een allergische reactie op graan heeft, gaat het eigenlijk altijd om een tarweallergie.
Een allergie is echt iets anders dan een auto-immuunziekte, zoals coeliakie. Deze ziekte wordt geactiveerd door de inname van gluten. Als gevolg hiervan raakt de dunne darm beschadigd en kunnen er allerlei klachten ontstaan. Coeliakie komt alleen voor bij mensen met een erfelijke aanleg.
Wanneer iemand niet tegen gluten kan, kan er ook sprake zijn van glutensensitiviteit. De klachten en symptomen doen denken aan die bij coeliakie, maar de antistoffen en darmschade die horen bij coeliakie, ontbreken.
Verschil allergie en intolerantie
Om uit te kunnen leggen waarom coeliakie geen allergie is en ook geen intolerantie is het handig om meer te weten over wanneer iets een allergie is en wanneer iets een intolerantie is.
Allergie
- Je kunt niks verdragen, ook geen sporen
- Innemen van allergeen kan levensbedreigend zijn
- Reactie vindt meestal meteen plaats of tot 2 uur na het eten van het allergeen
- Diagnose d.m.v bloedonderzoek
- Een voedselallergie komt bij 2-3% van volwassenen voor
Intolerantie
- De hoeveelheid die je kunt eten is bij iedereen anders
- Blootstelling is niet meteen levensbedreigend
- Reactie vindt plaats tot 72 uur na het eten van het 'allergeen'
- Diagnose d.m.v. eliminatie-provocatie
Je ziet, coeliakie/gluten is een vreemde eend in de bijt, omdat het niet voor 100% past in één van deze twee classificaties. Gluten is dus een uitzondering! De diagnose coeliakie wordt vastgesteld door een arts en het advies is gluten helemaal vermijden; een strikt glutenvrij dieet, zonder sporen van.