Overal in Europa is het verplicht om voedingsmiddelen van allergenen te voorzien. Dat betekent dus ook dat een restaurant je altijd moet kunnen vertellen wat erin zit. Dat betekent echter niet dat ze ook altijd alles weten van kruisbesmetting, dus zorg dat je er goed naar vraagt.
Eating Out
Net als dat wij in Nederland het Lekker Glutenvrij-keurmerk hebben voor restaurants die gecontroleerd zijn en goed om kunnen gaan met glutenvrij, bestaat dit ook in andere landen. In sommige landen zijn er ook apps beschikbaar waar je deze restaurants kunt vinden.
Bekijk het overzicht van alle glutenvrije Eating Out-programma's.
Grote steden hebben een beter aanbod
Ga je voor een stedentrip? Grote steden hebben altijd meer opties. Vooral in Australië, Engeland, Ierland, Italië, Spanje, Scandinavië en de Verenigde Staten.
Met enige regelmaat geven we tips voor stedentrips in Glutenvrij Magazine, bijvoorbeeld Londen, Parijs of Berlijn.
Bekijk hier een overzicht van alle gepubliceerde stedentrips.
Vermijd drukke, hectische restaurants
Niet alleen omdat hectiek en kruisbesmetting vaak hand in hand gaan, ook omdat het bedienend personeel minder tijd en aandacht voor je heeft en daardoor de kans op fouten groter wordt. Zeker als je elkaars taal niet (goed) spreekt.
Wees expliciet
Zorg altijd dat je bij alles wat je bestelt in restaurants duidelijk aangeeft dat het glutenvrij moet zijn, noem het desnoods bij alles: Ik wil graag glutenvrije friet, met een glutenvrije biefstuk en glutenvrije mayonaise.
Duurder is wel vaak beter…
Tenminste, als het gaat om glutenvrij eten. Bij duurdere restaurants wordt namelijk vaak beter nagedacht over de ingrediënten en kruisbesmetting.