Op zoek naar een glutenvrij restaurant
Als het om restaurants gaat, kun je zelf natuurlijk onderzoek doen. Doe research via internet, verzamel adressen en tips via Facebook en bloggers, bekijk websites en de daarop gepubliceerde menukaarten.
Restaurants met Lekker Glutenvrij Keurmerk
Meest eenvoudig is om te kiezen voor een restaurant met het keurmerk Lekker Glutenvrij. Restaurants met dit keurmerk zijn gecontroleerd door de NCV en krijgen een jaarlijkse check. Je herkent ze aan de deursticker Lekker Glutenvrij.
We willen benadrukken dat je ook bij deze restaurants altijd zelf moet blijven opletten. Een controle is een momentopname. Mocht je klachten hebben over een restaurant met ons keurmerk, meld het ons dan via horeca@glutenvrij.nl.
Restaurants zonder keurmerk
Heb je een restaurant op het oog dat niet is aangesloten bij de Horeca Alliantie Glutenvrij? Hieronder vind je een aantal handige tips voor het reserveren en restaurantbezoek.
Reserveer en bespreek telefonisch
Heb je een restaurant op het oog? Bel ze op een rustig moment even op en neem de volgende punten door:
- Vertel dat je graag uit eten wilt en op medische grond glutenvrij moet eten en dat je dat zo veilig mogelijk wilt.
- Vraag naar de mogelijkheden. Zo kom je er ook achter of het restaurant glutenvrij eten serieus neemt.
- Vraag eventueel of je vooraf, op een rustig moment, met de kok kan bellen om de kaart door te nemen en alternatieve (bij)gerechten te bespreken.
- Vraag hoe men omgaat met kruisbesmetting.
- Heb je twijfels? Benader dan gerust een ander restaurant.
Tijdens het restaurantbezoek
- Laat het bedienend personeel je dieetpas en de dieetflyer zien. Als lid van de NCV kan je die gratis bestellen in onze webwinkel.
- Toon begrip voor de kok en het bedienend personeel. Veel handelingen in restaurants zijn routine. Een glutenvrij dieet vraagt om extra aandacht binnen een toch vaak al hectische keuken.
- Maak het personeel attent op het risico van kruisbesmetting.
- Als er niets geschikts op het menu staat, vraag dan of de kok iets anders kan bereiden. Je zult zien dat veel koks zich graag inspannen om iets speciaals te maken.
- Vraag voordat je gaat bestellen nogmaals of jouw dieetinformatie juist en duidelijk is overgekomen. Dat voorkomt teleurstellingen.
- Vermijd sausjes, tenzij je er zeker van bent dat ze glutenvrij zijn.
- Patat wordt vaak in hetzelfde frituurvet gebakken als de kroketten en andere snacks. Vraag hier speciaal naar bij het personeel.
Neemt iemand jou uit eten?
Op zich heel gezellig natuurlijk, maar misschien vind je het moeilijk om in gezelschap aan te geven dat je niet alles mag eten. Je bent niet de enige: zo’n twee op de drie mensen die geen gluten mogen eten, vinden dat lastig.
Ga ervanuit dat de persoon die het etentje organiseert graag rekening met je wilt houden. Om hem of haar op weg te helpen, hebben we een overzicht gemaakt met handige tips. Even downloaden en delen en je maakt er een gezellig en geslaagd etentje van!
Download hier de pdf ‘Ik ga uit eten met iemand die geen gluten mag. Hoe pak ik dat aan?’
Ontbijten in een hotel?
Het leuke van in een hotel slapen, is dat het echt een verwenuitje is. Het ontbijt is zeer zeker deel van het plezier. Dat geldt ook voor mensen met coeliakie. Ook hier geldt dat door een goede voorbereiding teleurstellingen kunnen worden voorkomen.
Download hier de brief die je naar het hotel kan sturen
Glutenvrije Horeca App
De NCV heeft een samenwerking met de Glutenvrije Horeca app. In de app zie je duidelijk welke restaurants aangesloten zijn bij het Lekker Glutenvrij-keurmerk aan het logo en in de speciale lijst. Daarnaast vind je ook veel restaurants die aangeraden worden door anderen die glutenvrij moeten eten. Zo vind je altijd iets in jouw buurt.
Download de Glutenvrije Horeca app.
Ook handig...
Gaby Herweijer, zelf coeliakie én, diëtist van het NCV-netwerk schrijft met enige regelmaat over veilig uit eten gaan.