Hoewel het gebruik van tarwezetmeel in medicatie wordt ontmoedigd, wordt deze stof soms nog steeds als vulmiddel gebruikt. Het is daarom belangrijk dat jouw apotheker op de hoogte is dat je coeliakie hebt en je geen gluten mag. Apothekers kunnen jou dan in het patiëntensysteem labelen met de contra-indicatie coeliakie. Stel dat je arts per ongeluk een medicijn met tarwezetmeel voorschrijft, dan krijgt de apotheker een melding dat het geneesmiddel gluten bevat en dus niet aan jou gegeven mag worden.
Er zijn twee verschillende soorten meldingen
Een melding voor medicijnen met tarwezetmeel en een voor medicijnen met zetmeel van onbekende oorsprong. Voor die laatste geldt dat we alleen weten dat er zetmeel inzit, maar niet of het tarwezetmeel is. De apotheker is bij het controleren op de aanwezigheid van zetmeel afhankelijk van de informatie van de fabrikant van het medicijn. Het kan ook voorkomen dat de fabrikant doorgeeft dat er geen zetmeel meer in hun product zit, maar dat er nog ‘oude’ medicijnen in omloop zijn waar nog wel zetmeel in zit.
Controleer daarom altijd zelf goed de bijsluiter te controleren voor de exacte samenstelling van het betreffende geneesmiddel!
Wil je zelf controleren of er gluten in je medicijn zit?
Als je zelf wilt controleren of je medicijn gluten bevat, ga je naar de Geneesmiddeleninformatiebank. Je kunt op productnaam zoeken en dan de samenstelling en hulpstoffen van het medicijn controleren op gluten.
Inhalatie en infuus
In tegenstelling tot orale medicatie (via de mond), zijn medicijnen die per inhalatie (inademen) of infuus worden toegediend altijd glutenvrij.
Sondevoeding
Alle standaard sondevoeding is glutenvrij. Dit geldt voor sondevoeding via de neus en ook via een PEG-sonde (directe ingang via de maag). Hierop is één uitzondering. Dit is een speciale soort sondevoeding (energiebeperkt met vezels). Deze wordt om specifieke redenen voorgeschreven. Het betreft dus géén standaard sondevoeding die tijdens een reguliere opname in een zorginstelling gegeven zal worden.
Patiënten die op een IC-afdeling liggen hebben doorgaans een hogere eiwitbehoefte. Hiervoor wordt eiwit verrijkte sondevoeding gebruikt of de sondevoeding wordt verrijkt met een eiwitpreparaat. Deze is ook glutenvrij.
Indien bekend is dat een patiënt niet tegen gluten kan, dan wordt dit vermeld in het elektronisch patiëntendossier. Indien je geen medisch dossier hebt en onverwachts opgenomen wordt op een IC en er sondevoeding gestart wordt, dan kun je er vanuit gaan dat deze glutenvrij is. Wanneer je zelf niet in staat bent om te communiceren, dan zal men altijd proberen zo spoedig mogelijk contact op te nemen met familie/ contactpersonen. Het uitvragen van een allergie/intolerantie is opgenomen in het intakegesprek.
Zijn vaccins glutenvrij?
Bij elkaar zijn er ongeveer 40 vaccins geregistreerd in Nederland, afkomstig van verschillende fabrikanten. De kans is gelukkig zeer klein dat een vaccin gluten bevat. Twijfel je? Overleg met de apotheker als je hierover vragen hebt.
Bijwerking?
Wanneer je een bijwerking van een medicijn ondervindt, kun je dit melden bij Lareb.