Welk meel is glutenvrij?
Glutenbevattende granen zijn onder andere tarwe, rogge, gerst, haver en spelt. Wanneer deze granen gemalen worden tot meel, bijvoorbeeld tot witte bloem en zelfrijzend bakmeel zijn deze NIET glutenvrij
Graansoorten die van nature glutenvrij zijn, zoals amarant, boekweit, gierst, quinoa, canihua, sorghum en teff, kunnen ook tot meel gemalen worden. Maar na het malen krijg je helaas niet gegarandeerd glutenvrij meel. Juist in dat malen zit een risico. Waar en hoe wordt dat gedaan? In een molen waar zojuist tarwe gemalen is? En wat gebeurt er tijdens de opslag en het transport? Zolang niet het hele productieproces in kaart is gebracht, kun je niet zeggen of het eindproduct veilig glutenvrij is.
Hoe weet ik zeker dat bepaalde melen glutenvrij zijn?
We zeggen al jaren: ‘Alle meelsoorten, ook die gemaakt van een glutenvrij graan, kunnen een risico hebben op kruisbesmetting met gluten. Kies bij voorkeur een product met het Crossed Grain keurmerk. Indien niet verkrijgbaar: met tenminste een glutenvrije claim en/of glutenvrij logo.
Welke meel heeft het Crossed Grain keurmerk?
Download hier de volledige lijst met producten met het Crossed Grain keurmerk.
Wat is het verschil tussen meel en bloem?
Wanneer je de hele korrel van een graansoort maalt, dan heb je meel. Dus als je een hele haverkorrel maalt, dan heet het havermeel. Een hele, ook wel volle korrel van rijst, wordt rijstmeel. Daar komt dus ook de term ‘volkoren’ vandaan. De hele korrel is gebruikt.
Voedzamer
Meel is vervolgens de basis voor bloem, maar daar worden de zemelen en kiemen uitgehaald. Bloem bevat daarom minder voedingsstoffen omdat die vooral in de kiemen en zemelen van de korrel zitten. Zo kun je als je glutenvrije broden met elkaar wilt vergelijken, kijken naar de toevoeging van glutenvrije granen. Is de hele korrel gebruikt, en staat er dus meel? Dan zal dat een voedzamer brood zijn dan wanneer het alleen op basis van bloem is gemaakt.
Tarwezetmeel
Op de pagina tarwezetmeel leggen we uit het wat verschil tussen meel en tarwezetmeel is.