Welke glutenvrije granen en alternatieven zijn er?
Gewassen die onbewerkt goed bruikbaar zijn in een glutenvrij dieet zijn aardappelen, amarant, boekweit, cassave, gierst, glutenvrije haver, johannesbroodpitmeel, kastanje, maïs (ook maïzena en polenta), quinoa, canihua (familie van quinoa), chia, soja, sorghum, teff en tapioca.
Lees meer over hoe je je dieet opkrikt met pseudogranen
Haver
Haver is van nature glutenvrij. Maar in de Europese wetgeving via de Verordening EG Nr. 828/2014 staat dat haver een glutenbevattende graansoort is. Dat is opmerkelijk omdat haver van nature geen gluten bevat.
De reden waarom de wetgever haver toch onder glutenbevattende graansoort schaart, is dat het gewas vaak besmet is met gluten uit bijvoorbeeld tarwe, gerst en rogge. Dit kan gebeuren tijdens de oogst, het transport, de opslag, in de molen en bij de verwerking tot eindproducten (bijvoorbeeld in de bakkerij).
Toch past haver in een dagelijks en gezond glutenvrij dieet vanwege de hoogwaardige voedingskwaliteiten. Maar dan wél haver die niet besmet is. Kies bij haver voor haver met het Crossed Grain Trademark of tenminste een glutenvrije claim en/of logo.
Linzen
Linzen zijn van nature glutenvrij, maar vanwege het samen groeien met tarwe is er een risico op kruisbesmetting. Daarom is het advies deze peulvrucht te zien als een product dat alleen onder bepaalde voorwaarden voldoende veilig is voor mensen met een strikt glutenvrij dieet. Lees hier al onze adviezen over het eten van linzen.
Quinoa
Quinoa is al zo’n 6000 jaar een belangrijk voedingsgewas in de Andes, vooral in Peru en Bolivia. Het is een pseudograan. Quinoa heeft hoogwaardige voedingseigenschappen. Geen wonder dat het wordt aangeraden als mogelijke vervanger van tarwe, rogge, gerst, spelt of kamut bij een glutenvrij dieet. Zowel als basis voor de maaltijd, als ook voor de afwisseling. Lees meer over quinoa
Fonio
Fonio is een nieuw graan dat in 2019 is toegelaten tot de Europese markt. Het is afkomstig uit Noord-Afrika. Fonio van het merk Gaïa is door de Franse coeliakievereniging gelicenseerd.
Rijst
Zilvervliesrijst bevat vezels en is een bron van koolhydraten en andere gezonde voedingsstoffen. Zilvervliesrijst is een volkoren graanproduct. Volkoren graanproducten hebben positieve effecten op de gezondheid (het woord 'volkoren' heeft niets te maken met de aanweizgheid van gluten!). Als je witte rijst gebruikt geldt daarom het advies om dat te vervangen door zilvervliesrijst. Het is in principe veilig om rijstproducten te eten, zoals rijstwafels en zilvervliesrijst, mits in een gevarieerd eetpatroon en niet te veel.