Wat is gluten?
Wanneer je coeliakie hebt, wordt er door de inname van gluten een auto-immuunreactie in de darmen uitgelokt en zorgt gluten voor ontstekingsreacties in het darmslijmvlies van de dunne darm. Gluten moet dus vermeden worden. Maar wat is gluten?
Lees verderWanneer is iets glutenvrij?
Een product mag glutenvrij worden genoemd als de hoeveelheid gluten minder dan 20 mg gluten per kg product is (ook wel genoemd: onder de 20 ppm: parts per million). Dit is vastgelegd in de wet.
Lees verderWat zijn sporen van gluten?
Sinds 1 januari 2024 zijn er belangrijke allergenenregels opgesteld voor fabrikanten. Deze regels gaan over het voorkomen van kruisbesmetting en het vermelden van een risico op het etiket. Deze waren er eerder niet. Fabrikanten krijgen tot 1 januari 2026 de tijd om alles op orde te maken. Dit betekent dat we te maken krijgen met een overgangsperiode, de periode van 1-1-2024 tot 1-1-2026.
Lees verderWat is kruisbesmetting?
Kruisbesmetting kan plaats vinden tijdens het productieproces, maar ook gewoon in de eigen keuken.
Lees verderWat is glutenstapeling?
Als je te veel producten eet die nog een kleine hoeveelheid gluten bevatten kan de totale hoeveelheid gluten die je binnenkrijgt bij elkaar opgeteld te veel zijn. Hoe erg is dat?
Lees verderKruisbesmetting onderzoeken
We doen een reeks van onderzoeken naar kruisbesmetting in de keuken. De resultaten delen we in het Glutenvrij Magazine en hier.
lees verder