Productgroepen

Linzen

Linzen zijn voedzaam, gezond en van nature glutenvrij. Maar vanwege het samen groeien met tarwe is er een risico op kruisbesmetting. Daarom is het advies deze peulvrucht te zien als een product dat alleen onder bepaalde voorwaarden voldoende veilig is voor mensen met een strikt glutenvrij dieet. Lees hier al onze adviezen over het eten van linzen.

Linzen oranje

Veelzijdig, voedzaam en gezond

De linze is een peulvrucht. Er bestaan groene, rode, gele en zwarte linzen. Je kunt ze zowel droog en ongekookt kopen als in voorgekookte vorm. Ook worden linzen verwerkt in producten als crackers en soep. Linzen worden verkocht in onder andere supermarkten, toko’s, bij groenteboeren, in reformwinkels en online. Je kunt ze gebruiken in curry, soep, stoofschotels, salades en als vleesvervanger. Linzen zijn gezond, net als andere peulvruchten zoals bruine bonen en kikkererwten. Ze verlagen het LDL-cholesterol en dat is goed voor je bloedvaten. Ook hebben ze een flinke hoeveelheid ijzer, eiwit en B-vitamines.

Linzen groeien samen met tarwe

Om te begrijpen waarom we ons advies over linzen aanpassen, is het goed om iets te weten over de groei en de teelt van linzen. De meeste linzen die wij in Nederland eten, komen uit Frankrijk, maar ook uit Amerika en Canada. Linzen zijn de zaden van de linzenplant en groeien in de peulen van deze plant. De linzenplant is een slappe plant die ondersteuning nodig heeft. Kweek je ze thuis, dan kun je ze ondersteunen met traliewerk of bamboestokken. Telers gebruiken hiervoor tarweplanten omdat die erg stevig zijn. Zij planten tarwe tussen de linzenplanten zodat de slappe linzenplantjes gesteund worden door de stevige stengels van de tarwe. De linzenplantjes groeien dus samen op met tarwe. Voor mensen met coeliakie is dat geen gelukkige combinatie.

Huidige inzichten

Dat linzen tussen tarweplanten groeien, is al langer bekend. Maar er leek geen risico op kruisbesmetting te zijn gedurende het verwerkingsproces. Linzen werden dan ook als glutenvrij beschouwd. Dat inzicht is nu veranderd. Linzen zijn van nature glutenvrij, maar vanwege het samen groeien met tarwe is er een risico op kruisbesmetting. Daarom is het advies deze peulvrucht te zien als een product dat alleen onder bepaalde voorwaarden voldoende veilig is voor mensen met een strikt glutenvrij dieet.

Ons advies

Zoals eerder gezegd kun je linzen in drie verschillende vormen kopen: droog en ongekookt, voorgekookt en verwerkt in producten. Daarom geven we voor iedere vorm een apart advies.

Droge, ongekookte linzen

Is de verpakking voorzien van het Crossed Grain-keurmerk of een ander glutenvrij logo of staat er ‘glutenvrij’ op de verpakking, dan kun je ze veilig eten. Volg anders de volgende procedure:

  • Spreid de linzen uit op een bord.
  • Kijk of er tarwekorrels tussen zitten en haal deze ertussenuit.
  • Spoel de linzen af met water en start met de bereiding.

Voorgekookte linzen, bijvoorbeeld in blik of in stazak

Kies deze linzen alleen als de verpakking voorzien is van het Crossed Grain-keurmerk, een ander glutenvrij logo óf als er ‘glutenvrij’ op het etiket staat.

Verwerkte linzen, bijvoorbeeld in soep, crackers of curry

  • Is de verpakking voorzien van een Crossed Grain- keurmerk, een ander glutenvrij logo of staat er ‘glutenvrij’ op de verpakking, dan kun je het product veilig eten.
  • Staat op het etiket ‘Kan sporen van gluten bevat-ten’ of staat er niks vermeld over sporen, dan kun je hiermee omgaan zoals je omgaat met andere producten waar dit op staat.

Conclusie

Hoewel het bij linzen om kleine hoeveelheden kruisbesmetting gaat, raden we je aan vanaf nu boven-taande adviezen te volgen. Als NCV blijven we de ontwikkelingen volgen. Heb je nog vragen? Bel of mail ons dan gerust.

Uitgelicht

Over gluten

Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels

Lees meer over 'Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Chili con of sin carne

Lees meer over 'Chili con of sin carne'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
18-28 jaar

Ontmoet andere jongeren met coeliakie

Lees meer over 'Ontmoet andere jongeren met coeliakie'
6-12 jaar

Houd je spreekbeurt over coeliakie

Lees meer over 'Houd je spreekbeurt over coeliakie'