In de Europese richtlijn (ESsCD) wordt aanbevolen dat kinderen en volwassenen binnen 6-12 maanden na de diagnose 3-5 maal een bezoek brengen aan een in coeliakie gespecialiseerde diëtist. Deze diëtist kan veel uitleg geven over coeliakie, het glutenvrij dieet, hoe je etiketten kunt lezen en welke producten allemaal nog wel kunnen. De diëtist helpt je om de gluten uit de voeding te halen én kan tegelijkertijd berekenen of de voeding volwaardig is. Zo nodig geeft hij of zij adviezen over een evenwichtig en gebalanceerd eetpatroon en is er aandacht voor belangrijke voedingsstoffen zoals voedingsvezels, jodium, ijzer, vitamine B12 en foliumzuur.
Vanaf 12 maanden na de diagnose adviseren we om nog eens 1 tot 2 jaarlijks naar de diëtist te gaan. Deze afspraken kun je dan gebruiken om de nieuwste inzichten rondom het dieet te horen, samen te evalueren hoe het gaat en om nog eens te kijken naar de volwaardigheid van de voeding. Bovendien kun je weer in een heel andere levensfase terecht gekomen zijn. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe baan, je kindje die nu naar school gaat of in de pubertijd komt; iedere levensfase kan weer nieuwe vragen oproepen en het kan fijn zijn als een diëtist hierin mee kan denken.