Behandeling

Naar de diëtist

Een glutenvrij dieet is een grote verandering in je dagelijks leven. Het is soms best lastig. Je moet niet alleen gluten vermijden, maar ook zorgen voor een gezonde voeding. Een gespecialiseerde diëtist kan je hierbij helpen en met je meedenken.

Bij de dietist

De NCV heeft een eigen netwerk van diëtisten. Deze diëtisten hebben een speciale scholing gevolgd en zijn op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen over coeliakie en het glutenvrije dieet. Wij raden deze diëtisten daarom van harte aan. Je kunt ze hier vinden

Begeleiding door een diëtist 

In de richtlijn voor medisch specialisten wordt aanbevolen om de ondersteuning van een diëtist die gespecialiseerd is in het glutenvrije dieet in te schakelen. Er wordt ook aanbevolen dat naast de arts, een diëtist beschikbaar blijft op de lange termijn. Het is verstandig om jaarlijks 1 of 2 keer een afspraak te maken. Zo blijf je op de hoogte van de nieuwste inzichten en kun je samen kijken of je voeding nog volwaardig is. 

Wat kan en diëtist voor je doen? 

Uitleg geven over coeliakie en het glutenvrije dieet 
Helpen bij het lezen van etiketten en je leren hoe je dit zelf kunt doen 
Advies geven over een gezond en volwaardig eetpatroon 
Letten op belangrijke voedingsstoffen zoals vezels, jodium, ijzer, vitamine B12 en foliumzuur
Met je meedenken over allerlei situaties die je kunt tegenkomen 

Ook kan een diëtist met je meedenken in verschillende levensfasen. Misschien heb je een nieuwe baan, gaat je kind naar school of kom jij of je kind in de puberteit weer andere uitdagingen tegen. Dit kan nieuwe vragen oproepen over het dieet. Een diëtist kan je hierbij ondersteunen. 

Een afspraak met een diëtist uit ons netwerk kan je veel handige tips en informatie geven. Je hoeft het niet alleen te doen – een deskundige denkt graag met je mee!

Vind hier een diëtist

Uitgelicht

Over gluten

Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels

Lees meer over 'Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Granolarepen

Lees meer over 'Granolarepen'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
18-28 jaar

Ontmoet andere jongeren met coeliakie

Lees meer over 'Ontmoet andere jongeren met coeliakie'
6-12 jaar

Houd je spreekbeurt over coeliakie

Lees meer over 'Houd je spreekbeurt over coeliakie'