Glutenvrij brood van pure melen
De Wageningse universiteit heeft gekeken of ze van pure melen een brood konden maken dat qua voedingswaarden overeenkomt met een gewoon (glutenbevattend) volkorenbrood.
Hieruit kwamen 3 meelmixen waarmee een Goed Glutenvrij Brood te bakken is.
In de tabel staat per soort de hoeveelheid benodigde ingrediënten. Onder de tabel staan de ingrediënten die naast deze ingrediënten ook nog nodig zijn.
- Recepten met
- Vegetarisch, Kan lactosevrij, Vegan
- Menugang
- Ontbijt, Lunch
- Bereidingstijd
- 15 minuten
- Oventijd
- 60 minuten
- Rijstijd
- 45 minuten
Recept
Ingrediënten
voor 20 porties
Havermix |
Boekweitmix |
Haver-Boekweitmix |
220 gram Havermeel* 170 gram Rijstmeel* 110 gram Teffmeel* 30 gram Chiazaad 30 gram Lijnzaad 10 gram psylliumvezel* 10 gram Bakkerszout |
220 gram Boekweitmeel* 170 gram maïzena* 110 gram Rijstmeel* 30 gram Chiazaad 30 gram Zonnebloempitten 10 gram psylliumvezel* 10 gram Bakkerszout |
300 gram Havermeel* 120 gram Boekweitmeel* 80 gram Kikkererwtenmeel* 30 gram Maanzaad 10 gram psylliumvezel* 9 gram Bakkerszout |
Overige ingrediënten:
- 8 gram suiker
- 60 gram vloeibare margarine
en wat extra om in te vetten - 500 gram water
- 8 gram instant gist
* Kies bij voorkeur een product met het Crossed Grain keurmerk.
Indien niet verkrijgbaar: dan met een glutenvrije claim en/of logo.
Benodigdheden
- Cakeblik of broodvorm
- Oven
- Digitale weegschaal met gramverdeling
- Keukenmachine of beslagkom met mixer en deeghaken
- Waterkoker of pan
- Rooster
- Vuurvaste schaal
- Eventueel een thermometer waarmee je de kerntemperatuur kunt meten
- Schone theedoek
Bereiding
- Vet een cakeblik of broodvorm in met de extra boter.
- Verwarm de oven voor op 40 graden boven en onder warmte.
- Weeg de ingrediënten van de gekozen meelmix af met een digitale weegschaal en doe die in de kom van de keukenmachine of in een beslagkom.
- Weeg de suiker en de gist bij het meelmengsel en roer dit met een vork door het meel.
- Weeg eerst de vloeibare margarine erbij en daarna het water.
- Mix alles met de keukenmachine of de mixer door elkaar.
Begin op de laagste stand en schakel dan door naar de hoogste stand. - Mix het deeg 5 minuten op de hoogste stand.
- Breng in een waterkoker of pan ongeveer een liter water aan de kook.
- Schep het deeg in het bakblik en strijk het glad met een met water nat gemaakte lepel.
- Plaats het brood op een rooster in het midden van de oven en zet op de bodem van de oven een vuurvaste schaal. Giet hier het kokende water in.
- Laat het brood 30 – 45 minuten in een uitgeschakelde oven rijzen tot het deeg de bovenrand van de vorm bereikt.
- Haal het brood uit de oven, laat de schaal met water staan.
- Verwarm de oven voor tot 180 graden boven en onder warmte.
- Plaats het broodblik met het brood op het rooster in het midden van de oven.
- Bak het brood in 45 – 60 minuten gaar.
- Het brood is gaar wanneer het hol klinkt als je erop klopt, of wanneer de kerntemperatuur 95 graden is.
- Haal het brood, als het gaar is, zo snel mogelijk uit de bakvorm en laat het gewikkeld in een schone theedoek op een rooster afkoelen.
Tips & Trucs
Lukt het niet om met dit recept een brood te bakken?
Volg dan een online basis-broodbakworkshop. Aan de hand van een broodmix uit de supermarkt leer je daar alle tips en trucks voor het bakken van een glutenvrij brood.
Of bekijk het instructiefilmpje voor het bakken van glutenvrij brood in de oven: https://www.youtube.com/watch?v=z-Gr_8inMsg