In het buitenland

Vliegen met een glutenvrij dieet

Als je vooraf duidelijk aangeeft dat je gebonden bent aan een glutenvrij dieet is dat meestal bij geen enkele luchtvaartmaatschappij een probleem. Maar meestal is niet altijd. Hoe maak je de vliegreis voor jezelf zo veilig en prettig mogelijk, hoe zit het met extra bagageruimte en waar dien je rekening mee te houden?

Vliegtuig

Een paar handige tips

  • Vlieg je naar je vakantieadres? Schakel dan het reisbureau in om specifieke dieetwensen te regelen met de vliegmaatschappij. Boek je via internet? Neem dan rechtstreeks contact op met de vliegmaatschappij of met de touroperator. 
  • Informeer vooraf hoeveel kilo extra bagage je mag meenemen in verband met het dieet. Dit geldt zowel voor ruimbagage als voor handbagage (zie hieronder).
  • Stop (dieet)voedingsmiddelen voor onderweg in de handbagage. Alleen vast voedsel. Voor vloeistoffen gelden de normale regels.
  • Houd rekening met eventuele vertraging: zorg voor een noodrantsoen.
  • In een vliegtuig is geen magnetron. Zorg altijd dat je op langere vluchten zelf iets meeneemt wat je aan boord kunt eten. Noodles is altijd handig om mee te nemen, naast crackers, brood, en instantsoep.
  • Messen, scharen en dergelijke mogen nooit mee in de handbagage.
  • De regels voor wat je precies mag meenemen in je bagage zijn niet in elk land hetzelfde. Lees hier meer over op de website van de overheid.

Extra bagage in het vliegtuig

Als je coeliakie hebt, mag je als je dat van tevoren aanvraagt, bij sommige vliegmaatschappijen extra bagage meenemen in het vliegtuig. Per maatschappij verschillen daar de regels over. Bij de KLM mag je bijvoorbeeld maximaal 23 kilo extra ruimbagage meenemen en 12 kilo extra handbagage.

Vul het formulier in op KLM-cares. Je hoeft niet van tevoren een medische verklaring te overleggen, maar we adviseren wel een verklaring mee te nemen, mocht de douane daarom vragen. Op de sites van de luchtvaartmaatschappijen vind je meer informatie over het meenemen van extra bagage. 

Let op: De regels voor wat je precies mag meenemen in je bagage zijn niet in elk land hetzelfde. Lees hier meer over op de website van de overheid.

Eten in het vliegtuig

Zorg dat je ook voor de terugreis met een vliegtuig nog voldoende noodrantsoen over hebt. Want wanneer je vlucht onverwacht omgeboekt wordt is de kans groot dat er geen glutenvrije maaltijd aan boord is en het is moeilijk een alternatief te bieden wanneer er geen maaltijd aan boord is. 

Houd er rekening mee dat er geen magnetron aan boord van een vliegtuig is, wel een oven/stoomoven. Noodles, instantsoep en gevriesdroogde gerechten waar je warm water aan toe kunt voegen zijn handig om mee te nemen.

Medische verklaring

Heb je een medische verklaring nodig om toestemming te krijgen voor bijvoorbeeld extra bagage? Het CAK stelt een Nederlandstalige en een Engelstalige medische verklaring ter beschikking. Die kun je meenemen naar je behandelend (huis)arts en vragen of hij of zij hem invult.

Er zijn (huis)artsen die menen die verklaring niet te mogen afgeven. Dat is echter een misverstand. De arts mag, met toestemming van de patiënt, feitelijke medische informatie geven, bijvoorbeeld dat bij een patiënt een bepaalde diagnose is gesteld waarvoor medicijnen of in het geval van coeliakie, speciale voeding nodig is.

Wat een (huis)arts niet mag is een verklaring geven waarin hij of zij een oordeel geeft over medische (on)geschiktheid, bijvoorbeeld of iemand in staat is om zijn of haar werk te doen.

Kijk voor meer informatie op de KNMG website

Medische essentie of preferentie

Wanneer een dieetvoorschrift zoals bij coeliakie, zo belangrijk is dat het boeken van een reis hier vanaf hangt, dan wordt er gesproken over een (medische) essentie. Aan deze essentie heeft een reisorganisator zich te houden en hieraan kun je rechten ontlenen. Deze essentie dien je bij de boeking uitdrukkelijk kenbaar te maken. Over het algemeen zijn er kosten aan verbonden. De reisorganisatie dient schriftelijk te bevestigen of de essentie wordt geaccepteerd en wat hiervan de kosten zijn. 

Als je tijdens je boeking een voorkeur aangeeft dan wordt er gesproken over een preferentie. Hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.

Uitgelicht

Over gluten

Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels

Lees meer over 'Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Vegan chocoladedessert

Lees meer over 'Vegan chocoladedessert'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
18-28 jaar

Ontmoet andere jongeren met coeliakie

Lees meer over 'Ontmoet andere jongeren met coeliakie'
6-12 jaar

Houd je spreekbeurt over coeliakie

Lees meer over 'Houd je spreekbeurt over coeliakie'