In het buitenland

Uit eten in het buitenland

Ook op vakantie, tijdens een werkbezoek in het buitenland of stedentrip wil je lekker onbezorgd en gezellig uit eten kunnen. Wat hier in Nederland geldt voor een restaurantbezoek, geldt in het algemeen ook voor restaurants in het buitenland. Daarom zetten we deze praktische tips voor je op een rijtje.

Lunch2-(2)

Overal in Europa is het verplicht om voedingsmiddelen van allergenen te voorzien. Dat betekent dus ook dat een restaurant je altijd moet kunnen vertellen wat erin zit. Dat betekent echter niet dat ze ook altijd alles weten van kruisbesmetting, dus zorg dat je er goed naar vraagt.

Eating Out

Net als dat wij in Nederland het Lekker Glutenvrij-keurmerk hebben voor restaurants die gecontroleerd zijn en goed om kunnen gaan met glutenvrij, bestaat dit ook in andere landen. In sommige landen zijn er ook apps beschikbaar waar je deze restaurants kunt vinden.

Bekijk het overzicht van alle glutenvrije Eating Out-programma's.

Grote steden hebben een beter aanbod

Ga je voor een stedentrip? Grote steden hebben altijd meer opties. Vooral in Australië, Engeland, Ierland, Italië, Spanje, Scandinavië en de Verenigde Staten.

Met enige regelmaat geven we tips voor stedentrips in Glutenvrij Magazine, bijvoorbeeld Londen, Parijs of Berlijn.

Bekijk hier een overzicht van alle gepubliceerde stedentrips.

Vermijd drukke, hectische restaurants

Niet alleen omdat hectiek en kruisbesmetting vaak hand in hand gaan, ook omdat het bedienend personeel minder tijd en aandacht voor je heeft en daardoor de kans op fouten groter wordt. Zeker als je elkaars taal niet (goed) spreekt.

Wees expliciet

Zorg altijd dat je bij alles wat je bestelt in restaurants duidelijk aangeeft dat het glutenvrij moet zijn, noem het desnoods bij alles: Ik wil graag glutenvrije friet, met een glutenvrije biefstuk en glutenvrije mayonaise.

Duurder is wel vaak beter…

Tenminste, als het gaat om glutenvrij eten. Bij duurdere restaurants wordt namelijk vaak beter nagedacht over de ingrediënten en kruisbesmetting.

Uitgelicht

Over gluten

Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels

Lees meer over 'Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Chili con of sin carne

Lees meer over 'Chili con of sin carne'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
18-28 jaar

Ontmoet andere jongeren met coeliakie

Lees meer over 'Ontmoet andere jongeren met coeliakie'
6-12 jaar

Houd je spreekbeurt over coeliakie

Lees meer over 'Houd je spreekbeurt over coeliakie'