Producenten die producten met dit glutenvrij keurmerk hebben, voldoen niet alleen aan de Europese richtlijnen voor glutenvrij produceren, maar ook aan de strenge eisen voor glutenvrij produceren die zijn gesteld door de koepel van Europese coeliakieverenigingen en beheerder van dit keurmerk, AOECS (Association of European Coeliac Societies). De NCV geeft dit internationaal erkende kwaliteitskeurmerk onder licentie af aan producenten en leveranciers in de Benelux.
Ben je een producent of leverancier van glutenvrije producten? Misschien is een samenwerking met de NCV dan interessant voor jou! Lees verder.
Of een product glutenvrij is, kun je lezen op het etiket of op de verpakking. Het Crossed Grain keurmerk geeft je extra zekerheid dat het product veilig glutenvrij is. Een product met het Crossed Grain keurmerk bevat gegarandeerd minder dan 20 ppm gluten (= 20 mg/kg product). Mensen die glutenvrij moeten eten kunnen veilig genieten van voedingsmiddelen die minder dan 20 ppm gluten bevatten.
In de Benelux hebben zo’n 2.000 gelicentieerde producten via de NCV het Crossed Grain keurmerk verkregen. Bekijk hier het overzicht van de merken en producenten/leveranciers in de Benelux.
Op de website van de AOECS staat per land een overzicht van de producten die via de Europese collega-coeliakieverenigingen het keurmerk na een uitgebreide screening van hun productieprocessen en producten verkregen. Inmiddels staat op de verpakking van ruim 23.000 gelicentieerde producten in Europa het Crossed Grain keurmerk.
Wat betekent de code onder het keurmerk?
De eerste drie cijfers vormen samen het licentienummer. Dit nummer wordt toegekend aan het merk. Zo is NL-109 de licentiecode van TLANT, BE-003 van Damhert en LU-001 van FAGE. De laatste drie cijfers staan voor het product. Tenslotte moet in de licentiecode af te lezen zijn of het product haver bevat door gebruik van het Engelse woordje OATS (haver). Zo kan een licentiecode er bijvoorbeeld zo uitzien: OATS-NL-047-285. Deze volledige code onder of naast het Crossed Grain keurmerk moet ergens op de verpakking staan. Wij adviseren voorop de verpakking, maar een bedrijf is hier vrij in. Op deze manier is een product met het keurmerk op de verpakking altijd herleidbaar.
Op welke producten staat het keurmerk?
We hebben alle producten die in Nederland, België en Luxemburg het Crossed Grain keurmerk hebben gekregen in een database gezet. Je kan filteren op merk en op productsoort. Zo vind je heel handig al deze producten bij elkaar.
Bekijk hier de productendatabase
Crossed Grain keurmerk aangescherpt
De AOECS werkt aan de Glutenfree Alliance. Dat is om duidelijk te maken dat het Crossed Grain keurmerk een internationaal erkend keurmerk is van alle samenwerkende verenigingen van coeliakiepatiënten. Daarin werken we samen met voedselproducenten en supermarkten. Vandaar de ‘alliantie’.
Ondertussen is de ‘Glutenvrije Standaard’ vernieuwd. Dat is de set regels waaraan ieder bedrijf dat het Crossed Grain keurmerk wil voeren moet voldoen om te garanderen dat de producten écht veilig zijn voor coeliakiepatiënten. De nieuwe standaard is niet revolutionair anders dan de oude, maar op basis van nieuwe inzichten zijn bijvoorbeeld de regels voor de beoordeling van grondstoffen wel aangescherpt.
Glutenvrij keurmerk niet voor eigen gebruik!
Hoewel het Crossed Grain keurmerk een heel duidelijk en herkenbaar logo heeft, mag deze niet op zelfgemaakte buttons, armbandjes of stickers gebruikt worden. Dit keurmerk van AOECS is een geregistreerd beeldmerk dat onder licentie mét uniek licentienummer wordt verstrekt aan producenten en leveranciers van veilig glutenvrije voedingsproducten. Zonder dit licentienummer is dit beeldmerk niet geldig. Uiteraard mag je wel een ander, rechtenvrij, glutenvrij logo gebruiken. Of ontwerp er zelf een, nog leuker!