Hoe vaak komt non-coeliakie glutensensitiviteit voor?
Hoe vaak NCGS voorkomt kan (nog) niet worden gemeten. Dat komt vooral omdat er (nog) geen bruikbare ‘biomarkers’ gevonden zijn, dat zijn stofjes in het bloed die zoals bij coeliakie op de aandoening duiden. Maar aangenomen wordt dat NCGS vaker voorkomt dan coeliakie. In Nederland heeft 1 op de 100 mensen coeliakie.
Ook kan het zijn dat de diagnose coeliakie niet op de juiste manier is uitgesloten. Misschien zijn de biopten van mensen bij wie geen coeliakie werd aangetoond bijvoorbeeld verkeerd geïnterpreteerd en is het toch coeliakie.
Oorzaken van non-coeliakie glutensensitiviteit
Er zijn onderzoeken wereldwijd gaande om achter de precieze oorzaak te komen en een diagnosemiddel te vinden. Het kan zijn dat het namelijk niet aan het eiwit gluten in granen ligt, maar bijvoorbeeld aan een ander eiwit of een ander stofje in tarwe. Het kan zelfs zijn dat er verschillende oorzaken zijn en dat glutensensitviteit eigenlijk een verzameling van verschillende aandoeningen is.
Symptomen van non-coeliakie glutensensitiviteit
Mensen met glutensensitiviteit hebben vaak verschijnselen die zowel doen denken aan coeliakie als aan het prikkelbare darmsyndroom. Vergeleken met mensen met coeliakie hebben mensen met NCGS alleen niet de antistoffen en darmschade die horen bij coeliakie.
Veelvoorkomende klachten bij NCGS zijn: buikpijn, een opgeblazen gevoel, diarree of juist constipatie. Bovendien spelen er bij NCGS vaak klachten als hoofdpijn, migraine, ‘mist in het hoofd’, chronische vermoeidheid, gewrichts- en spierpijn, een tintelend of ‘dood’ gevoel in armen, handen, benen en voeten.
Behandeling van non-coeliakie glutensensitiviteit
Genoemde klachten verdwijnen door een glutenvrij dieet te volgen. Of bij deze glutensensitiviteit net als bij coeliakie levenslang glutenvrij gegeten moet worden, is nog onbekend.
Naar de huisarts?
Als je één of meerdere klachten herkent kan dat erop duiden dat jij of je kind niet tegen gluten kan en sprake is van non-coeliakie glutensensitiviteit, coeliakie of tarwe-allergie. Ga dan eerst naar je huisarts. Begin niet zelf met een glutenvrij dieet voordat een arts heeft vastgesteld wat er aan de hand is. Zie ook de pagina 'Het belang van diagnose'.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
NCGS kun je alleen nog maar aantonen door - begeleid door een diëtist - eerst 6 weken een strikt glutenvrij dieet te volgen en dan opnieuw gluten te eten. De arts vergelijkt dan de klachten in beide perioden.
Een aantal artsen en onderzoekers gespecialiseerd in NCGS hebben gepoogd criteria te ontwikkelen om NCGS beter te kunnen diagnosticeren. Deze criteria zijn nog niet volledig toepasbaar in de praktijk.
Op dit moment loopt er een onderzoek naar kenmerken van het darmweefsel van mensen met NCGS. Zodra hier meer duidelijkheid over is wordt het stellen van een diagnose mogelijk duidelijker. Lees hier het onderzoek.