Leven met een glutenvrij dieet is meer dan alleen de gluten uit je dagelijkse voeding halen. Het is ook letten op gluten die verstopt kunnen zitten in producten waar je ze niet verwacht, letten op zoet, zout en vet in het eten én zorgen dat je voldoende vezels binnenkrijgt.
De Schijf van Vijf
In Nederland gebruiken we de richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad als leidraad voor adviezen over gezond eten. De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum is gebaseerd op deze informatie en is een goede basis voor een gezond dieet. Ook wordt deze constant verbeterd en bijgewerkt. De Schijf van Vijf is opgedeeld in vijf verschillende vakken: groenten en fruit; oliën en vetten; peulvruchten, noten, vis, ei, vlees en zuivel(alternatieven); brood, graanproducten en aardappelen; en water, thee en koffie. De voedingsgroepen groente en fruit, smeer- en bereidingsvetten, dranken, peulvruchten, noten, vis, ei, vlees en zuivel(alternatieven) zijn bijna altijd glutenvrij, wanneer je kiest voor zo min mogelijk bewerkte producten.
Lees meer over de Schijf van Vijf
Voedzaam
Met voedzame producten bedoelen we producten die veel “goede” voedingsstoffen bevatten. Voor een goede werking van het lichaam en het verkleinen van de kans op ziektes is het nodig de juiste hoeveelheid voedingsstoffen binnen te krijgen.
Lees meer over goede voedingsstoffen
Waar kan ik op letten bij glutenvrije pasta?
Veel glutenvrije pasta’s bevatten maismeel in combinatie met rijstmeel, waardoor ze nauwelijks vezels bevatten. Wanneer je een gezondere keuze wilt maken bij glutenvrije pasta, dan kun je dus letten op het vezelgehalte van de pasta.
Lees meer over glutenvrije pasta
Waar kan ik op letten bij glutenvrij brood?
Er zijn heel wat dingen waar je op kunt letten als je een glutenvrij brood kiest. Dit kan zijn suiker, zout, vezels, vet, smaak, prijs en gemak. Het is sowieso goed om te weten dat glutenvrij brood op basis van glutenvrij meel voedzamer is dan op basis van glutenvrij bloem.
Lees meer over glutenvrij brood
Waar kan ik op letten bij glutenvrije vleesvervangers?
In veel vleesvervangers zit gluten, dus lees goed op het etiket om erachter te komen of ze glutenvrij zijn. Daarnaast kun je, als je een gezondere keuze wilt maken bij vleesvervangers, letten op het zoutgehalte, verzadigd vet en of er wel of geen toegevoegd ijzer en vitamine B12 in zit.
Lees meer over glutenvrije vleesvangers
Kan je wel een beetje hulp gebruiken?
Wil je een beetje hulp bij het glutenvrij dieet. Maak dan een keer een afspraak met een van onze gespecialiseerde diëtisten. Zij weten alles over het glutenvrij dieet en denken graag met je mee.