Kruisbesmetting in de keuken
Als je glutenvrij eet, dan wil je in je keuken veilig glutenvrij eten kunnen klaarmaken. Maar in je keuken is er ook kans op kruisbesmetting. Kruisbesmetting (ook wel contaminatie genoemd) betekent dat er gluten van een product dat gluten bevat op een glutenvrij product terechtkomt. Ook hier kun je ziek van worden.
Bijvoorbeeld
- Kruisbesmetting via een snijplank. Het is niet veilig om voor je glutenvrije gerecht een snijplank te gebruiken waar bijvoorbeeld net glutenbevattend brood op is gesneden. Kruimels met gluten kunnen namelijk in het glutenvrije gerecht terechtkomen.
- Kruisbesmetting via een mes. Als je een mes eerst gebruikt om een glutenbevattende boterham te smeren en daarna doe je ditzelfde mes in de boter- of pindakaaspot, dan kunnen er glutenbevattende kruimels in de pot terechtkomen. En vervolgens smeer je de kruimels met gluten weer op je glutenvrije brood.
Zo wordt glutenvrij voedsel als het ware besmet met gluten. Maar denk ook aan een mandje stokbrood dat kruimels verspreidt over de glutenvrije gerechten wanneer het wordt doorgegeven. Of een hand die eerst uit een schaaltje met glutenbevattende borrelnootjes pakt en vervolgens een handje van de glutenvrije chips pakt. Ook zo kunnen er gluten van de glutenvolle producten op de glutenvrije producten of gerechten komen.
We hebben handige tips en adviezen over hoe je thuis kruisbesmetting kunt voorkomen op een rij gezet.
Kruisbesmetting buiten de deur
Ook als je buiten de deur eet, is er kans op kruisbesmetting. Of je nu bij vrienden of familie gaat eten, of in een restaurant, kan het verstandig zijn om goed uit te leggen dat je van kruisbesmetting ook ziek kunt worden. We hebben een aantal handige dingen voor je op een rijtje gezet die je hierbij kunnen helpen.
- Mijn kind heeft een vriendje of vriendinnetje dat geen gluten mag. Hoe pak ik dan aan. Deze Tipsheet kun je aan de ouders van het vriendje of vriendinnetje geven waar je glutenvrije kind gaat spelen
- Mijn collega mag geen gluten. Hoe houd ik daar rekening mee? Kruisbesmetting op het werk? Geef deze tipsheet aan collega’s.
- Iemand die geen gluten mag, komt op visite. Hoe pak ik dit aan? Ga je ergens op visite? Geef deze aan de gastvrouw,- of heer: “Iemand die geen gluten mag komt op visite. Hoe pak ik dat aan?
Bij restaurants die zijn aangesloten bij de Horeca Alliantie glutenvrij kan je veilig glutenvrij uit eten. Bekijk hier welke restaurants zijn aangesloten.
Kruisbesmettingsrisico op het etiket
Daarnaast wordt de term kruisbesmetting ook gebruikt in het kader van het kruisbesmettingsrisico dat we terug zien op etiketten in de vorm van de bevat sporen van gluten-vermeldingen. Het gaat hier niet om de kruisbesmetting die thuis kan plaatsvinden, maar of er tijdens het productie,- en of verpakkingsproces sporen van gluten in een product kunnen komen. Lees meer over sporen van gluten.