Over gluten

Wat is kruisbesmetting?

Kruisbesmetting is een term die veel wordt gebruikt. Kruisbesmetting in je eigen keuken, in het restaurant, in het productieproces. Hoe zit het nou precies met kruisbesmetting?

Kruisbesmetting1.jpg

Kruisbesmetting in de keuken

Als je glutenvrij eet, dan wil je in je keuken veilig glutenvrij eten kunnen klaarmaken. Maar in je keuken is er ook kans op kruisbesmetting. Kruisbesmetting (ook wel contaminatie genoemd) betekent dat er gluten van een product dat gluten bevat op een glutenvrij product terechtkomt. Ook hier kun je ziek van worden.

Bijvoorbeeld

  • Kruisbesmetting via een snijplank. Het is niet veilig om voor je glutenvrije gerecht een snijplank te gebruiken waar bijvoorbeeld net glutenbevattend brood op is gesneden. Kruimels met gluten kunnen namelijk in het glutenvrije gerecht terechtkomen.
  • Kruisbesmetting via een mes. Als je een mes eerst gebruikt om een glutenbevattende boterham te smeren en daarna doe je ditzelfde mes in de boter- of pindakaaspot, dan kunnen er glutenbevattende kruimels in de pot terechtkomen. En vervolgens smeer je de kruimels met gluten weer op je glutenvrije brood.

Zo wordt glutenvrij voedsel als het ware besmet met gluten. Maar denk ook aan een mandje stokbrood dat kruimels verspreidt over de glutenvrije gerechten wanneer het wordt doorgegeven. Of een hand die eerst uit een schaaltje met glutenbevattende borrelnootjes pakt en vervolgens een handje van de glutenvrije chips pakt. Ook zo kunnen er gluten van de glutenvolle producten op de glutenvrije producten of gerechten komen.

We hebben handige tips en adviezen over hoe je thuis kruisbesmetting kunt voorkomen op een rij gezet.

Kruisbesmetting buiten de deur

Ook als je buiten de deur eet, is er kans op kruisbesmetting. Of je nu bij vrienden of familie gaat eten, of in een restaurant, kan het verstandig zijn om goed uit te leggen dat je van kruisbesmetting ook ziek kunt worden. We hebben een aantal handige dingen voor je op een rijtje gezet die je hierbij kunnen helpen.

Bij restaurants die zijn aangesloten bij de Horeca Alliantie glutenvrij kan je veilig glutenvrij uit eten. Bekijk hier welke restaurants zijn aangesloten.

Kruisbesmettingsrisico op het etiket

Daarnaast wordt de term kruisbesmetting ook gebruikt in het kader van het kruisbesmettingsrisico dat we terug zien op etiketten in de vorm van de bevat sporen van gluten-vermeldingen. Het gaat hier niet om de kruisbesmetting die thuis kan plaatsvinden, maar of er tijdens het productie,- en of verpakkingsproces sporen van gluten in een product kunnen komen. Lees meer over sporen van gluten.

Uitgelicht

Over gluten

Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels

Lees meer over 'Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Chili con of sin carne

Lees meer over 'Chili con of sin carne'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
18-28 jaar

Ontmoet andere jongeren met coeliakie

Lees meer over 'Ontmoet andere jongeren met coeliakie'
6-12 jaar

Houd je spreekbeurt over coeliakie

Lees meer over 'Houd je spreekbeurt over coeliakie'