Glutenvrij recept

Gezond wonderbrood van Wendeline

Onze ervaren bakinstructrice Wendeline gaf ons dit recept van haar gezonde wonderbrood. Een wonderbrood, omdat het zonder gist en suiker gemaakt wordt en super gezond is door alle gebruikte grove ingrediënten zoals havervlokken, lijnzaad en verschillende pitten.

Door de grove en natte structuur doet dit brood, dat zijn oorsprong in Noorwegen kent, in de verte denken aan roggebrood.

Wonderbrood van Wendeline .jpg
Recepten met
Vegetarisch, Vegan, Lactosevrij
Menugang
Ontbijt, Lunch, Borrel, Bijgerecht
Bereidingstijd
25 minuten
Oventijd
80 minuten

Recept

Ingrediënten

voor 20 porties
  • 275 gram havermout*
  • 100 gram pompoenpitten
  • 80 gram zonnebloempitten
  • 60 gram gebroken lijnzaad
  • 45 gram heel lijnzaad
  • 20 gram chiazaad
  • 20 gram gierstvlokken of boekweitvlokken* of rijstvlokken
  • 20 gram psyllium*
  • 1 theelepel bakkerszout 
  • 600 gram water

* Kies bij voorkeur een product met het Crossed Grain keurmerk.
  Indien niet verkrijgbaar; dan met een glutenvrije claim en/of glutenvrij logo.

Benodigdheden

  • Digitale weegschaal met gramverdeling
  • Keukenmachine, koffiemolen of staafmixer
  • Beslagkom
  • Steelpan of waterkoker
  • Eventueel een mixer
  • Cakeblik

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor tot 200 graden.
  2. Maal in een keukenmachine, met een koffiemolen of met een staafmixer de helft van de havermout, pompoenpitten en zonnebloempitten.
    Maal ze niet heel fijn maar ook niet heel grof, een beetje wat je lekker vindt.
  3. Doe de gemalen ingrediënten in een beslagkom en doe daar de rest van de havermout, pompoenpitten en zonnebloempitten bij. 
  4. Voeg de beide soorten lijnzaad, het chiazaad en de vlokken die je lekker vindt (gierstvlokken of boekweitvlokken of rijstvlokken) toe.
  5. Roer alle droge ingrediënten door elkaar.
  6. Breng het water aan de kook.
  7. Giet het kokende water bij de droge ingrediënten en meng tot een stevig deeg.
    Dit kan met de hand maar ook met een mixer of keukenmachine.
  8. Druk het deeg stevig aan in een cakeblik.
  9. Bak het brood 45 minuten in het cakeblik in het midden van de oven.
  10. Haal het brood dan uit de vorm en bak het nog eens 35 minuten zonder blik.

Tips & Trucs

  • Je kunt variëren met de ingrediënten, bijvoorbeeld met andere zaden of vlokken.
  • Je kunt verschillende soorten notenmelen, gehakte noten of zuidvruchten toevoegen. Let daarbij wel op de verhouding droge stof en vocht.
  • Je kunt andere zaadjes gebruiken zoals sesamzaad
  • Je kunt appelvezels toevoegen voor nog meer vezels
  • Maak een grote hoeveelheid broodmix, je bent dan veel sneller klaar als je een brood wil bakken. Meet 600 gram broodmix af en meng dat met 600 gram water, in de oven en klaar!

Uitgelicht

Over gluten

Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels

Lees meer over 'Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Rauwkostsalade met zwarte bonen

Lees meer over 'Rauwkostsalade met zwarte bonen'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
18-28 jaar

Ontmoet andere jongeren met coeliakie

Lees meer over 'Ontmoet andere jongeren met coeliakie'
6-12 jaar

Houd je spreekbeurt over coeliakie

Lees meer over 'Houd je spreekbeurt over coeliakie'