Glutenvrij recept
Boeuf Bourguignon (braadpan)
Een klassieke Boeuf Bourguignon, maar dan op glutenvrije wijze. Veel werk? Dat valt wel mee, want wanneer alles in de pan zit laat je het rustig op een zacht vuurtje garen.
- Recepten met
- Vlees
- Menugang
- Hoofdgerecht
- Bereidingstijd
- 20 minuten
- Wachttijd
- 3 uur
Recept
Ingrediënten
voor 4 personen- 1 kilo magere runderlappen
- 200 gram (heel stuk) rauwe ham
- 3 uien
- 1 winterpeen
- 3 tenen knoflook
- 4 eetlepels boter
- peper en zout
- 4 deciliter volle rode wijn
- 1 vleesbouillonblokje (glutenvrij)
- 2 laurierblaadjes
- 1 theelepel gedroogde tijm of 1 vers takje
- een blikje (70g) tomatenpuree
- 350 gram champignons
- 3 eetlepels aardappelmeel of maïzena
Benodigdheden
- Keukenpapier
- Snijplank en mes
- Braadpan
- Maatbeker
- Klein kommetje
Bereiding
- Laat het rundvlees op kamertemperatuur komen en dep het droog met keukenpapier.
- Snijd het vlees en de rauwe ham in stukken van 2 cm. Snijd de uien in ringen en de wortel en de knoflook in plakjes.
- Verhit de boter in de pan en schroei het rundvlees dicht, breng op smaak met peper en zout en neem het weer uit de pan.
- Bak in dezelfde pan de ham, ui, knoflook en wortels in het achtergebleven vet tot ze lichtbruin zijn.
- Voeg de wijn toe en 1 deciliter water. Breng aan de kook met het bouillonblokje, laurier, tijm en tomatenpuree.
- Doe het vlees er weer bij en laat het vlees drie uur op een zacht vuur sudderen, met het deksel schuin op de pan.
- Veeg de champignons schoon en snijd ze in vieren. Laat ze de laatste dertig minuten mee sudderen.
- Is de saus te dun? Maak dan vlak voor het opdienen het stoofvlees aan met een paar eetlepels aardappelzetmeel of maïzena. Roer eerst in een kommetje een paar eetlepels bindmiddel los met een deel van de saus om klontjes te voorkomen. Voeg daarna toe aan het stoofvlees. Breng het stoofvlees al roerend aan de kook en laat het 1 minuut doorkoken.