Glutenvrij recept

Boeuf Bourguignon (braadpan)

Een klassieke Boeuf Bourguignon, maar dan op glutenvrije wijze. Veel werk? Dat valt wel mee, want wanneer alles in de pan zit laat je het rustig op een zacht vuurtje garen.

_0020_boeuf_bourguignon.jpg
Recepten met
Vlees
Menugang
Hoofdgerecht
Bereidingstijd
20 minuten
Wachttijd
3 uur

Recept

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 1 kilo magere runderlappen
  • 200 gram (heel stuk) rauwe ham
  • 3 uien
  • 1 winterpeen
  • 3 tenen knoflook
  • 4 eetlepels boter
  • peper en zout
  • 4 deciliter volle rode wijn
  • 1 vleesbouillonblokje (glutenvrij)
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 theelepel gedroogde tijm of 1 vers takje
  • een blikje (70g) tomatenpuree
  • 350 gram champignons
  • 3 eetlepels aardappelmeel of maïzena

Benodigdheden

  • Keukenpapier
  • Snijplank en mes
  • Braadpan 
  • Maatbeker
  • Klein kommetje

Bereiding

  1. Laat het rundvlees op kamertemperatuur komen en dep het droog met keukenpapier.
  2. Snijd het vlees en de rauwe ham in stukken van 2 cm. Snijd de uien in ringen en de wortel en de knoflook in plakjes.
  3. Verhit de boter in de pan en schroei het rundvlees dicht, breng op smaak met peper en zout en neem het weer uit de pan.
  4. Bak in dezelfde pan de ham, ui, knoflook en wortels in het achtergebleven vet tot ze lichtbruin zijn.
  5. Voeg de wijn toe en 1 deciliter water. Breng aan de kook met het bouillonblokje, laurier, tijm en tomatenpuree.
  6. Doe het vlees er weer bij en laat het vlees drie uur op een zacht vuur sudderen, met het deksel schuin op de pan.
  7. Veeg de champignons schoon en snijd ze in vieren. Laat ze de laatste dertig minuten mee sudderen.
  8. Is de saus te dun? Maak dan vlak voor het opdienen het stoofvlees aan met een paar eetlepels aardappelzetmeel of maïzena. Roer eerst in een kommetje een paar eetlepels bindmiddel los met een deel van de saus om klontjes te voorkomen. Voeg daarna toe aan het stoofvlees. Breng het stoofvlees al roerend aan de kook en laat het 1 minuut doorkoken. 

Uitgelicht

Over gluten

Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels

Lees meer over 'Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Vegan chocoladedessert

Lees meer over 'Vegan chocoladedessert'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
18-28 jaar

Ontmoet andere jongeren met coeliakie

Lees meer over 'Ontmoet andere jongeren met coeliakie'
6-12 jaar

Houd je spreekbeurt over coeliakie

Lees meer over 'Houd je spreekbeurt over coeliakie'