Gezond wonderbrood van Wendeline
Onze ervaren bakinstructrice Wendeline gaf ons dit recept van haar gezonde wonderbrood. Een wonderbrood, omdat het zonder gist en suiker gemaakt wordt en super gezond is door alle gebruikte grove ingrediënten zoals havervlokken, lijnzaad en verschillende pitten.
Door de grove en natte structuur doet dit brood, dat zijn oorsprong in Noorwegen kent, in de verte denken aan roggebrood.
- Recepten met
- Vegetarisch, Vegan, Lactosevrij
- Menugang
- Ontbijt, Lunch, Borrel, Bijgerecht
- Bereidingstijd
- 25 minuten
- Oventijd
- 80 minuten
Recept
Ingrediënten
voor 20 porties- 275 gram havermout*
- 100 gram pompoenpitten
- 80 gram zonnebloempitten
- 60 gram gebroken lijnzaad
- 45 gram heel lijnzaad
- 20 gram chiazaad
- 20 gram gierstvlokken of boekweitvlokken* of rijstvlokken
- 20 gram psyllium*
- 1 theelepel bakkerszout
- 600 gram water
* Kies bij voorkeur een product met het Crossed Grain keurmerk.
Indien niet verkrijgbaar; dan met een glutenvrije claim en/of glutenvrij logo.
Benodigdheden
- Digitale weegschaal met gramverdeling
- Keukenmachine, koffiemolen of staafmixer
- Beslagkom
- Steelpan of waterkoker
- Eventueel een mixer
- Cakeblik
Bereiding
- Verwarm de oven voor tot 200 graden.
- Maal in een keukenmachine, met een koffiemolen of met een staafmixer de helft van de havermout, pompoenpitten en zonnebloempitten.
Maal ze niet heel fijn maar ook niet heel grof, een beetje wat je lekker vindt. - Doe de gemalen ingrediënten in een beslagkom en doe daar de rest van de havermout, pompoenpitten en zonnebloempitten bij.
- Voeg de beide soorten lijnzaad, het chiazaad en de vlokken die je lekker vindt (gierstvlokken of boekweitvlokken of rijstvlokken) toe.
- Roer alle droge ingrediënten door elkaar.
- Breng het water aan de kook.
- Giet het kokende water bij de droge ingrediënten en meng tot een stevig deeg.
Dit kan met de hand maar ook met een mixer of keukenmachine. - Druk het deeg stevig aan in een cakeblik.
- Bak het brood 45 minuten in het cakeblik in het midden van de oven.
- Haal het brood dan uit de vorm en bak het nog eens 35 minuten zonder blik.
Tips & Trucs
- Je kunt variëren met de ingrediënten, bijvoorbeeld met andere zaden of vlokken.
- Je kunt verschillende soorten notenmelen, gehakte noten of zuidvruchten toevoegen. Let daarbij wel op de verhouding droge stof en vocht.
- Je kunt andere zaadjes gebruiken zoals sesamzaad
- Je kunt appelvezels toevoegen voor nog meer vezels
- Maak een grote hoeveelheid broodmix, je bent dan veel sneller klaar als je een brood wil bakken. Meet 600 gram broodmix af en meng dat met 600 gram water, in de oven en klaar!