De reden waarom de wetgever haver toch onder glutenbevattende graansoort schaart, is dat het gewas vaak besmet is met gluten uit bijvoorbeeld tarwe, gerst en rogge. Dit kan gebeuren tijdens de oogst, het transport, de opslag, in de molen en bij de verwerking tot eindproducten (bijvoorbeeld in de bakkerij).
Toch past haver in een dagelijks en gezond glutenvrij dieet vanwege de hoogwaardige voedingskwaliteiten. Maar dan wél haver die niet besmet is. Kies bij voorkeur een product met het Crossed Grain keurmerk. Indien dat niet verkrijgbaar is, kies voor een ander glutenvrij logo of een glutenvrije claim.
Bekijk hier de lijst met haverproducten met het Crossed Grain keurmerk in Nederland en België.
Zuivere haver
Verreweg de meeste mensen met coeliakie verdragen zuivere haver ('glutenvrij', zonder besmetting met tarwe, rogge of gerst) goed. Er is echter een zeer kleine groep mensen met coeliakie bij wie deze zuivere haver toch een reactie van het immuunsysteem en/of klachten veroorzaakt. Neem contact op met je behandelend arts of gespecialiseerde diëtist als je glutenvrije haver niet goed verdraagt.
Als je haver introduceert in je dieet, begin dan met kleine hoeveelheden en bouw die langzaam op, zodat je darmen kunnen wennen aan de grote hoeveelheid vezels in haver.
Heb je toch last van glutenvrije haver?
Sommige mensen krijgen toch last na het eten van glutenvrije haver. Hoe kan dat? Dat leggen we hier uit.