« Terug

Melding ‘Kan gluten bevatten’ op een etiket wordt eindelijk duidelijk!

Etiket.jpg06 februari 2024

Er gaat vanaf dit jaar heldere regelgeving in voor de melding van kruisbesmetting met allergenen op een etiket van een product. Dus ook voor kruisbesmetting met tarwe/gluten. Daar heeft de NCV zich enorm hard voor gemaakt – met de stichting Voedselallergie, Anafylaxis Netwerk, ProVeg én de voedingsindustrie – bij de NVWA en het ministerie van VWS.

‘Dat er veel meer duidelijkheid en helderheid komt over, in ons geval, de melding ‘Kan tarwe/gluten bevatten’ is positief. Tot nu toe was deze melding heel willekeurig. Vaak meldden fabrikanten deze waarschuwing om zich in te dekken, zelfs als er geen kruisbesmetting was. Maar we gaan nu naar de situatie toe waarin fabrikanten moeten zorgen dat er geen onbedoelde besmettingen met allergenen in een product zitten, tenzij het echt niet anders kan. En dan is de waarschuwing verplicht. De waarschuwing krijgt dan dus écht betekenis. Dat geldt niet voor verpakking die je morgen in de winkel vindt, want fabrikanten hebben hiervoor twee jaar de tijd gekregen,’ reageert NCV-directeur Floris van Overveld. Wereldwijd wordt aan deze regelgeving gewerkt, en Nederland loopt daarmee voorop.

De komende tijd houden we jullie uiteraard op de hoogte wat dit voor jouw dagelijkse boodschappen betekent. Hou ook deze pagina in de gaten: https://bit.ly/3uHfe4R

« Terug

Uitgelicht

Over gluten

Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels

Lees meer over 'Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Vanillekwark met mango-sinaasappelsaus

Lees meer over 'Vanillekwark met mango-sinaasappelsaus'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
18-28 jaar

Ontmoet andere jongeren met coeliakie

Lees meer over 'Ontmoet andere jongeren met coeliakie'
Veelgestelde vraag

Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?

Lees meer over 'Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?'