Biopsie bij volwassenen straks niet altijd meer nodig?
Bij 25% van de kinderen is het niet nodig om een darmbiopt te ondergaan voor de diagnose coeliakie. Een onderzoek toont aan dat ook bij een deel van de volwassenen dit niet meer hoeft.
Onderzoekers in Finland toonden aan dat volwassenen die voldoen aan alle hierna genoemde drie criteria, geen biopsie meer nodig hebben:
- Sterk verhoogde antistofwaarde TG2A van meer dan 10x hoger dan normaalwaarde (meestal >100)
- Endomysium antistoffen positief
- Genotypering HLA-DQ2 en/of DQ8 is aanwezig.
In alle andere gevallen dan hierboven beschreven is een darmbiopsie nog steeds onmisbaar volgens onderzoekers. Bijvoorbeeld bij een minder sterke stijging van de TG2A waardes of afwezigheid van de genotypering.
Artsen in Finland gaan dit toepassen, maar in de rest van Europa en ook in Nederland zijn de artsen terughoudend. Dat komt omdat de verschillende testmethodieken die in ieder geval in Nederland gebruikt worden niet allemaal even nauwkeurig zijn. De vraag is dan natuurlijk waarom we in Nederland niet gewoon die goede testen gaan gebruiken en waarom kan het dan wel bij kinderen. Hierover gaan we binnenkort in gesprek met onze Medische Advies Raad. Wij vinden dat patiënten zo min mogelijk onderworpen zouden moeten worden aan onnodige handelingen.
Lees hier het originele artikel:
Serology-based criteria for adult coeliac disease have excellent accuracy across the range of pre-test probabilities.
Fuchs V, Kurppa K, Huhtala H, et al. (2019)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30592070