Diagnose coeliakie wellicht mogelijk bij een glutenvrij dieet
De diagnose van coeliakie wordt in de toekomst wellicht ook mogelijk bij patiënten op glutenvrij dieet.
Hier komt in de toekomst verandering in! Het aantal potentiële biomarkers voor de diagnose van coeliakie bij mensen die al een glutenvrij dieet volgen, neemt toe. Biomarkers zijn stofjes in het bloed die een aandoening ‘bewijzen.’ Let wel: het zijn nu nog potentiële biomarkers. Om welke biomarkers gaat het dan?
* Gamma-delta T-cellen (immuuncellen)
De meeste coeliakiepatiënten hebben meer gamma-delta T-cellen (een bepaald type immuuncellen) in hun darmen. Opvallend is dat de gamma-delta T-cellen voorkomen bij nieuwe coeliakiepatiënten, maar ook bij patiënten die al weten dat ze coeliakie hebben en daarom glutenvrij eten.
* (HLA-DQ gluten) Tetrameren
Dit stofje kan je meten in het bloed. Eerder plaatsten we hier een bericht over.
* Transient Cytokine Release (IL-2, IL-8, IL-10)
Er een nieuwe test die deze stofjes meet in het bloed. IL-2 en IL-8 zijn al enkele uren na het eten van gluten detecteerbaar in het bloed. Over IL-10 wordt gezegd dat zij na 3 dagen glutenvol eten detecteerbaar zijn het bloed.
Zowel gamma-delta T-cellen, als Tetrameren blijven hoog als mensen al op glutenvrij dieet zijn. Het probleem is nu nog dat deze stofjes niet alleen bij coeliakie verhoogd zijn.
Meer onderzoek is (zoals vaak) nodig. Deze nieuwe testen kunnen gebruikt worden zodra deze ze gevalideerd en voor onderzoek beschikbaar zijn. Dat zou betekenen dat patiënten niet meer onderworpen hoeven worden aan de glutenchallenge.