Neurologische klachten door gluten
Er komt steeds meer aandacht voor (zeldzame) neurologische klachten door het eten van gluten bij gluten-gerelateerde aandoeningen.
Er komt steeds meer aandacht voor (zeldzame) neurologische klachten door het eten van gluten bij gluten-gerelateerde aandoeningen. Ook tijdens het Internationale Coeliakie Congres in Parijs afgelopen najaar.
Hoofdpijn
We weten al lang dat iemand met coeliakie lang niet alle ‘klassieke’ symptomen bij coeliakie hoeft te hebben, zoals diarree en buikpijn. 26% van de mensen met coeliakie hebben voor de diagnose migraine-achtige hoofdpijn aanvallen. Door middel van een glutenvrij dieet kan dit bij 75% van de patiënten over gaan. Ook wordt hoofdpijn gerapporteerd als veel voorkomende klacht na een glutenfout.
Glutenataxie: ontstekingsreactie van de hersenen
Ataxie is een neurologische klacht waarbij er sprake is van het disfunctioneren van delen van de hersenen. Dit kan de coördinatie van spierbewegingen beïnvloeden, zoals loopafwijkingen, spraakveranderingen en afwijkingen in oogbewegingen. Van glutenataxie is sprake wanneer deze klachten ontstaan onder invloed van gluten. Glutenataxie kan in combinatie met darmschade door gluten (=coeliakie) optreden. Maar glutenataxie kan als aandoening ook op zich zelf staan, waarbij er dus niet per se darmschade hoeft te zijn.
Glutenneuropathie: ontstekingsreactie van de zenuwen
Daarnaast is er ook glutenneuropathie. Bij neuropathie is er sprake van zenuwschade, bij glutenneuropathie wordt dit door gluten veroorzaakt. Bij glutenneuropathie is er vaak sprake van (zenuw-)pijn, tintelingen en gevoelloosheid (bijvoorbeeld in de vingertoppen of onder de voeten). Zenuwpijn is de meest voorkomende klacht. Bij een strikt glutenvrij dieet, en wanneer er geen antistoffen meer in het bloed gevonden worden, kan de pijn afnemen.
Kort samengevat kan je zeggen dat de ontstekingsreactie op gluten ook naar de hersenen (= glutenataxie) of naar de zenuwen (=glutenneuropathie) kan gaan.
Let op! Wanneer je je goed aan je dieet houdt, hoef je niet bang te zijn voor bovenstaande aandoeningen.
Dit artikel is geschreven door Gaby Herweijer. Gaby heeft coeliakie en is diëtist. Ze heeft zich gespecialiseerd in de begeleiding van mensen met coeliakie en het glutenvrije dieet.
Gaby is aangesloten bij het diëtistennetwerk van de Nederlandse Coeliakie Vereniging.