« Terug

NCV: ‘QR-code etiketten gevaarlijk plan!’

Etiket lezen.jpg03 februari 2025

Eind vorige week steunde Minister Beljaarts van Economische Zaken een oproep van Nederlandse supermarkten om etiketten te vervangen door QR-codes. Hoewel we dit voorlopig als ‘slechts’ een proefballon beschouwen, is het wel een proefballon die we als NCV meteen door willen prikken.

Voor mensen met coeliakie, glutensensitiviteit en dermatitis herpetiformis is het van cruciaal belang dat ze snel en gemakkelijk de ingrediënten op een etiket kunnen lezen. In het Nederlands. Van ieder product moeten ze immers weten of het wel of geen gluten bevat, en of het dus niet of wel veilig is. Als we dat ‘wegstoppen’ achter een QR-code, maakt de overheid het leven van mensen met coeliakie nóg moeilijker. En qua gezondheid gevaarlijker.

Volgens minister Beljaarts is het Nederlandse etiket niet heilig. Voor de NCV is goede ingrediënteninformatie direct leesbaar op het etiket dat wel. Daar gaan we ons ook hard voor maken.

Draai

‘Het bericht van de minister verbaast ons ook enigszins’, aldus Floris van Overveld, NCV-directeur. ‘Vorig jaar stond dit onderwerp al op de agenda van Codex Alimentarius, het wereldwijde orgaan dat regelgeving voor voedsel, dus ook etiketten maakt. Daar was de Nederlandse overheid nog tegen etiketten met alleen QR-codes, precies vanwege het ontbreken van cruciale allergeneninformatie. Dit is dus wel een draai van die Nederlandse overheid te noemen en wat ons betreft een draai in de verkeerde richting.” De conclusie van Codex Alimentarius was dan ook dat verplichte informatie op een etiket, waaronder ingrediënten en allergenen, nooit alleen via een Q- code te lezen mag zijn. Gelukkig refereert Beljaarts daar ook aan.

 

Uitgelicht

Over gluten

Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels

Lees meer over 'Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Erwtensoep

Lees meer over 'Erwtensoep'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
18-28 jaar

Ontmoet andere jongeren met coeliakie

Lees meer over 'Ontmoet andere jongeren met coeliakie'
6-12 jaar

Houd je spreekbeurt over coeliakie

Lees meer over 'Houd je spreekbeurt over coeliakie'