Podcast: 'sporen van gluten' op het etiket, wat weten we?
Hoe zit het met de melding 'Sporen van gluten" op het etiket? Welke wetgeving is er voor wat een producent op het etiket moet zetten? Welke rol kan de NCV hierin spelen? Hoe zit het met kruisbesmetting in de voedingsindustrie en hoe kan je daar als glutenvrije comsument mee omgaan?
In deze aflevering van de Glutenvrije Podcast zijn Marjan van Ravenhorst, Allergenenconsultancy, en Floris van Overveld, directeur van de NCV, te gast. Zij geven antwoord op deze vragen en veel uitleg over de stand van zaken rondom kruisbesmetting met gluten in de voedingsmiddelenindustrie.
"Er is geen verschil tussen "bevat sporen" en "kan sporen bevatten". De bewoording zegt niets over het risico dat je loopt" aldus Marjan. Ze legt uit dat achter een kruisbesmettingswaarschuwing een hele wereld schuil gaat. Fabrikanten doen echt wel hun best om kruisbesmetting te voorkomen, alleen is er nu geen wetgeving om daarin te ondersteunen. Er wordt geen onderscheid gemaakt in het soort risico dat je loopt; of dit nu een heel klein risico is of een reëel risico dat je serieus moet nemen.
"Wij vinden dat de huidige situatie de glutenvrije consument niet helpt. Wij willen dat onze achterban een goed geïnformeerde keuze kan maken." zegt Floris van Overveld. "Om dit voor elkaar te krijgen, hebben we een voorstel ingediend over hoe we het graag in de wet geregeld zien." Ook gaan we dieper in op kruisbesmetting tussen verschillende productgroepen en hoe je hier als glutenvrije consument naar kunt kijken. Kort samengevat; een interessant gesprek over hoe de voedingsmiddelenindustrie omgaat met kruisbesmetting, hoe je hier als glutenvrije consument naar kunt kijken en waar de NCV zich hard voor maakt.
Veel luisterplezier!
- Alles over de Nederlandse Coeliakie Vereniging: www.ncv.nl