« Terug

Podcast: 'sporen van gluten' op het etiket, wat weten we?

Podcast Liggend voor website.jpgdinsdag 08 februari 2022

Hoe zit het met de melding 'Sporen van gluten" op het etiket? Welke wetgeving is er voor wat een producent op het etiket moet zetten? Welke rol kan de NCV hierin spelen? Hoe zit het met kruisbesmetting in de voedingsindustrie en hoe kan je daar als glutenvrije comsument mee omgaan?

In deze aflevering van de Glutenvrije Podcast zijn Marjan van Ravenhorst, Allergenenconsultancy, en Floris van Overveld, directeur van de NCV, te gast. Zij geven antwoord op deze vragen en veel uitleg over de stand van zaken rondom kruisbesmetting met gluten in de voedingsmiddelenindustrie.

"Er is geen verschil tussen "bevat sporen" en "kan sporen bevatten". De bewoording zegt niets over het risico dat je loopt" aldus Marjan. Ze legt uit dat achter een kruisbesmettingswaarschuwing een hele wereld schuil gaat. Fabrikanten doen echt wel hun best om kruisbesmetting te voorkomen, alleen is er nu geen wetgeving om daarin te ondersteunen. Er wordt geen onderscheid gemaakt in het soort risico dat je loopt; of dit nu een heel klein risico is of een reëel risico dat je serieus moet nemen. 

"Wij vinden dat de huidige situatie de glutenvrije consument niet helpt. Wij willen dat onze achterban een goed geïnformeerde keuze kan maken." zegt Floris van Overveld. "Om dit voor elkaar te krijgen, hebben we een voorstel ingediend over hoe we het graag in de wet geregeld zien." Ook gaan we dieper in op kruisbesmetting tussen verschillende productgroepen en hoe je hier als glutenvrije consument naar kunt kijken. Kort samengevat; een interessant gesprek over hoe de voedingsmiddelenindustrie omgaat met kruisbesmetting, hoe je hier als glutenvrije consument naar kunt kijken en waar de NCV zich hard voor maakt. 

Veel luisterplezier!

Handig om te weten:
  • Alles over de Nederlandse Coeliakie Vereniging: www.ncv.nl
Alles over sporen van gluten en kruisbesmetting: www.glutenvrij.nl/glutenvrij-dieet/over-gluten/wat-zijn-sporen-van-gluten 
Alles over glutenvrij eten: www.glutenvrij.nl/
Een dietist gespecialiseerd in het glutenvrij dieet vinden? www.ncv.nl/vind-een-dietist

Beluister al onze podcasts en volg ons op je favoriete podcastplatform via:

« Terug

Uitgelicht

Over gluten

Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels

Lees meer over 'Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Chili con of sin carne

Lees meer over 'Chili con of sin carne'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
18-28 jaar

Ontmoet andere jongeren met coeliakie

Lees meer over 'Ontmoet andere jongeren met coeliakie'
6-12 jaar

Houd je spreekbeurt over coeliakie

Lees meer over 'Houd je spreekbeurt over coeliakie'