E-nummers
E-nummers kunnen worden gewonnen uit de natuur of kunstmatig worden gemaakt in een fabriek. Als in een product E-nummers zijn gebruikt, dan staat de naam van de stof of het E-nummer op het etiket. Sommige E-nummers zijn afkomstig van een glutenbevattend graan zoals tarwe of gerst. De fabrikant is dan verplicht dit duidelijk op het etiket te vermelden. Op het etiket staat dan bijvoorbeeld E1451 (TARWE). Die vermelding geldt ook voor aroma’s. Er is geen vermeldingsplicht voor maltodextrine, glucose, dextrose en destillaten, omdat in het uiteindelijke product het aantal gluten ver onder de wettelijke norm van 20 mg gluten per kg product (20 ppm) zit.
Lees meer over maltodextrine, glucose en dextrose.
Glutamaat
Glutamaat (E621) is een smaakversterker en geeft een smaak aan voedingsmiddelen die ‘umami’ wordt genoemd. Het heeft niets met gluten te maken. Naast zoet, zuur, zout en bitter is umami de vijfde smaakcomponent. De smaak lijkt een beetje op bouillon, een hartig-zoute smaak. Voedingsmiddelen waar glutamaat van nature in voorkomt, zijn bijvoorbeeld: vlees, kaas, vis en paddenstoelen. Producten waar glutamaat aan wordt toegevoegd zijn bijvoorbeeld snacks, koek, gebak, bouillon, bewerkt vlees, kant-en-klaar soepen en -sauzen, kruidenmixen en smaakmakers.
Zetmeelderivaten
E1400-E1451 zijn de zogenaamde zetmeelderivaten. Deze kunnen van tarwe afkomstig zijn, dan moet achter het E nummer vermeld worden dat het van een glutenbevattend graan gemaakt is.
E 600 nummers: de herkomst hiervan is vaak erg moeilijk te achterhalen, maar het kan van tarwe afkomstig zijn. Bij deze E-nummers is het glutengehalte echter verwaarloosbaar klein.
Aroma’s
Aromastoffen voegen fabrikanten toe aan voedingsmiddelen, om ze lekkerder te laten smaken en ruiken. Aromastoffen hebben een sterke geur of smaak. Daarom is er maar een heel klein beetje aromastof nodig om de gewenste smaak of geur te verkrijgen. Kruiden en specerijen vallen niet onder de aromastoffen. Ook hier geldt als het aroma afkomstig is van een glutenbevattend graan zoals tarwe, dan is de fabrikant verplicht dit duidelijk op het etiket te vermelden.
Voorbeeld van een aroma dat gemaakt is van een glutenbevattend graan is gerstemoutaroma (een ander woord is gerstemoutextract). Gerstemoutaroma wordt gebruikt in diverse ontbijtgranen (cornflakes), en chocolade bars.
Om de hoogste veiligheid te garanderen voor mensen met coeliakie, raden we af om producten met gerstemoutaroma (of gerstemoutextract) te gebruiken. Er zit in deze aftreksels weliswaar minder gluten dan in gerstemout, want het is weer een bewerking verder, maar we weten gewoon niet hoeveel gluten er achter blijft in het extract. Overige aroma’s zoals tarwe aroma, rogge aroma zijn wij vooralsnog nooit tegengekomen. Als het officiële Crossed Grain keurmerk op het product met een van de aroma's staat dan kan je het uiteraard wel veilig gebruiken!