Glutenvrij recept
Yoghurt van haver
Haveryoghurt kun je heel eenvoudig zelf maken.
Wanneer je haver met een Crossed Grain keurmerk gebruikt is het ook nog eens gegarandeerd glutenvrij.
Verwen jezelf met een schaaltje plantaardige yoghurt met verse vruchten en noten.

- Recepten met
- Vegetarisch, Vegan, Lactosevrij
- Menugang
- Ontbijt, Lunch, Bijgerecht, Nagerecht
- Bereidingstijd
- 15 minuten
- Koeltijd
- 60 minuten
- Wachttijd
- 60 minuten
Recept
Ingrediënten
voor 2 porties- 200 gram havermout*
- 400 gram lauw water
- Sap van een ½ citroen
- Naar wens een scheutje ahornsiroop, agavesiroop of stroop
* Kies bij voorkeur een product met het Crossed Grain keurmerk.
Indien niet verkrijgbaar; dan met een glutenvrije claim en/of glutenvrij logo.
Benodigdheden
- Digitale weegschaal met gramverdeling
- Schaal
- Blender of staafmixer
- Kaasdoek, hydrofieldoek of schone theedoek
- Pan
Bereiding
- Doe de havermout in een schaal en schenk er 400 gram lauw water bij.
- Laat de havermout een uur weken.
- Doe de havermout met het water in een blender.
- Mix het in ongeveer 2 minuten tot een gladde dikke pap.
- Hang een kaasdoek over een schaal en giet hier de havermout pap in.
- Wring met hulp van de kaasdoek het vocht uit de pap en vang dit op in een pan.
- Knijp de halve citroen uit en voeg het citroensap, zonder de pitjes, toe aan het vocht.
- Breng het vocht als je dat wilt met ahornsiroop, agavesiroop, stroop of honing op smaak.
- Breng het vocht al roerende op een gemiddeld hoog vuur aan de kook.
- Zet het vuur lager zodat het vocht nog net kookt en laat het inkoken tot de gewenste dikte. Blijf goed roeren!
- Doe de haveryoghurt in een schaal.
- Laat de haveryoghurt op het aanrecht eerst afkoelen tot het lauw is.
- Plaats de haveryoghurt daarna in de koelkast om helemaal koud te worden.
- De yoghurt is afgedekt in de koelkast ongeveer 3 dagen houdbaar.
- Serveer de haveryoghurt met noten, glutenvrije granola en/of verse vruchten zoals blauwe bessen, frambozen, aardbeien, banaan.
Tips & Trucs
Van de vezels die achterblijven in de kaasdoek kun je koekjes bakken, verwerken in een smeersel voor op toast of toevoegen aan een smoothie.
Haverdrank is ook makkelijk zelf te maken.