Maak het bespreekbaar
Ga er zoveel mogelijk vanuit dat je collega’s jou graag willen helpen. En toon begrip voor het feit dat niet iedereen weet wat coeliakie is en wat dat voor jou betekent. Weet men nog niet dat je coeliakie hebt, vertel dan dat je op medische grond een glutenvrije dieet moet volgen en dat je dat zo veilig mogelijk wilt, omdat je erg ziek kan worden als je gluten binnenkrijgt.
Bespreek met je directe collega’s en – indien van toepassing – de mensen die de lunch verzorgen, wat jouw dieet inhoudt en wat je daarvoor nodig hebt. Dat kan heel praktisch zijn: misschien vind je het prettig om een apart keukenkastje of plankje te hebben voor jouw glutenvrije voeding. Je kan ook afspreken dat je op jouw spullen een glutenvrije sticker plakt. Betrek eventueel jullie werkgever of leidinggevende bij het bedenken van oplossingen. Misschien kan die het nodige faciliteren.
Bestel hier glutenvrije stickers in onze webshop.
Wijs op het gevaar van kruisbesmetting
Veel mensen hebben nog nooit van kruisbesmetting gehoord, laat staan hoe nauw het neemt. Het is dus belangrijk jouw collega’s goed uit te leggen dat als glutenvrije voeding in aanraking komt met glutenvolle voeding, jij daar ziek van kan worden.
Een ongeluk zit immers in een klein hoekje: je gebruikt hetzelfde mes als je collega om brood of toastjes te smeren. Of de glutenvrije broodjes voor de lunch liggen op dezelfde schaal als de gewone broodjes.
Het is dus zaak dat alle betrokkenen weten wat ze moeten doen, namelijk:
- Hun handen wassen voordat ze beginnen met het bereiden en/of klaarzetten van glutenvrije voeding.
- Een gedeelte van het aanrecht reserveren voor het bereiden van de glutenvrije maaltijd.
- Geen houten keukengerei gebruiken.
- Op een schone plek werken met schoon keukengerei.
- Glutenvrije gerechten bewaren op een schone plaats in de keuken / koelkast.
- Gebruik een aparte pan met frituurvet voor glutenvrije snacks.
- Houd een apart tosti-ijzer (als die er is) ook echt apart en glutenvrij.
- Gebruik aparte keukendoeken.
Borrels, verjaardagen en uitjes
Dat je collega’s lekker staan te kletsen met een gebakje, bitterbal of toastje en jij ondertussen met lege handen op zoek bent naar iets lekkers, dat is niet echt gezellig. Ga er niet zo maar vanuit dat met jou wel rekening is gehouden. Als dat niet het geval blijkt te zijn, valt er weinig meer aan te doen en bederft het voor jou de feestvreugde.
Maak daarom vooraf jouw wensen kenbaar, vertel wat je lekker vindt en check als er een borrel, feestje of uitje wordt georganiseerd of daar rekening mee wordt gehouden. Help je organiserende collega’s een handje met tips voor snacks en drankjes die voor jou veilig zijn. En vergeet ze niet te wijzen op het Lekker Glutenvrij keurmerk op de verpakking als ze boodschappen gaan doen of bestellen. Wordt er bij een cateraar besteld? Zorg dan dat ze vragen naar de mogelijkheden voor glutenvrije gerechten.
Handig: een allergenenlijst
Hoewel coeliakie officieel geen glutenallergie is maar een chronische auto-immuunziekte zullen er misschien wel meer collega’s zijn met een voedselallergie,- of intolerantie. Denk aan een notenallergie of een lactosevrij dieet. Een Allergenenlijst kan uitkomst bieden. Als je hier jouw voedingsvoorkeuren op zet, hoef je niet telkens te vragen of er rekening kan worden gehouden met jouw glutenvrije dieet. Degene die een tafel reserveert of een lunch besteld, hoeft enkel de lijst erbij te pakken en weet alles wat hij moet weten.
Uit eten met het werk
Uit eten gaan als je een glutenvrij dieet moet volgen, is een uitdaging. En al helemaal als een ander dat etentje regelt. Om die collega op weg te helpen, hebben we een overzicht gemaakt met handige tips. Even downloaden en delen en je maakt er een gezellig en geslaagd etentje van!
Download hier de pdf ‘Ik ga uit eten met iemand die geen gluten mag. Hoe pak ik dat aan?’
Zakelijke hotelovernachting?
Ook hier geldt dat door een goede voorbereiding teleurstellingen kunnen worden voorkomen. We hebben voor het hotel waar je gaat overnachten een aantal tips op een rij gezet die helpen bij het maken van een glutenvrij ontbijt.
Download hier de brief die je naar het hotel kan sturen.
Tips voor je collega’s
Om je collega’s op weg te helpen hebben we een factsheet met handige tips op een rij gezet die je hieronder kunt downloaden en met hen kan delen.
Download hier de factsheet ‘Mijn collega mag geen gluten. Hoe houd ik daar rekening mee?’