Suikers
Maltodextrine, dextrose, en glucosestroop kunnen gewoon gebruikt worden door bijna iedereen met coeliakie. Het zetmeel dat gebruikt wordt voor de productie van deze stoffen kan van maïs afkomstig zijn of van glutenbevattende granen als tarwe of gerst. Als in een product maltodextrine, dextrose, sorbitol of glucosestroop op basis van tarwe of gerst zit, hoeft dat niet op het etiket vermeld te worden. De grondstoffen worden namelijk zodanig bewerkt dat het glutengehalte (en tarwegehalte) in het uiteindelijke product zeer laag is: ver onder de wettelijke norm van 20 mg gluten per kg product (20 ppm). Verreweg de meeste mensen met een glutenvrij dieet krijgen dan ook geen klachten als ze maltodextrine, dextrose, sorbitol of glucosestroop eten, ook niet als deze stoffen van tarwe of gerst zijn gemaakt.
Zoetstoffen
Aspartaam, Acesulfaam-k, cyclamaat, stevioglycosiden, sorbitol, het zijn allemaal exotische namen van zoetstoffen. Ook andere zoetmiddelen zoals kokosbloesemsuiker, agavesiroop, honing, ahornsiroop en stevia zijn allemaal glutenvrij. Zoetstoffen vervangen suiker, of een deel daarvan, in bijvoorbeeld frisdranken, sap, yoghurt en jam. Ze zorgen ervoor dat deze producten even zoet smaken als producten waar meer suiker in zit, maar ze bevatten minder calorieën. Zoetstoffen zijn ook los verkrijgbaar in zoetjes, poeder of vloeibare vorm. Er zit geen gluten in zoetstoffen, dus ze zijn prima te gebruiken.
Houd er wel rekening mee dat je darmklachten kunt krijgen van overmatig gebruik van zoetstoffen. Het kan dan lijken op een glutenfout, maar in feite reageer je op de zoetstof.
Stevia
Stevia is een natuurlijk zoetmiddel dat geen invloed heeft op de bloedsuikerspiegel. Daardoor is het ook erg geschikt voor mensen met diabetes. Het bevat nauwelijks calorieën. Het is geschikt om koude gerechten mee te zoeten, maar ook warme, want het kan tegen verhitting. De zoete smaak is wel een beetje anders dan die van suiker en dat proef je bij het bakken. Als het niet bevalt om de totale hoeveelheid suiker te vervangen, kun je ook gedeeltelijk de suiker vervangen door Stevia. Bij een recept van glutenvrije koekjes kun je de helft van de suiker uit het recept gebruiken en dat aanvullen met een beetje stevia om het wat zoeter te maken. Stevia is te koop in vloeibare vorm (1 druppel is ongeveer 1 schepje suiker), in poedervorm en als tabletjes.