Glutenallergie
Glutenallergie wordt vaak gebruikt door mensen die nog nooit van coeliakie gehoord hebben. Vooralsnog is er nog nooit een allergie voor gluten vastgesteld. Mensen die niet tegen gluten kunnen hebben of coeliakie of glutensensitiviteit. Mensen die niet tegen tarwe kunnen hebben een tarwe-allergie. Zij reageren op een eiwit in tarwe, maar kunnen wel tegen andere granen.
Meer daarover lees je op de pagina Wat is glutenallergie?
Glutenintolerantie
Coeliakie wordt in de volksmond vaak glutenintolerantie genoemd. Ten onrechte, want een intolerantie houdt in dat je wel een beetje van een bepaalde stof (allergeen) kan verdragen, zoals bij lactose-intolerantie. Dat is bij coeliakie niet het geval. Elk beetje gluten kan schadelijk zijn voor je darmen. Er zijn nog meer redenen waarom glutenintolerantie niet zo’n gelukkige term is.
Meer daarover lees je op de pagina Wat is glutenintolerantie?
Glutensensitiviteit
Hoewel de klachten en symptomen vergelijkbaar zijn, is coeliakie hiet hetzelfde als glutensensitiviteit. Iemand heeft glutensensitiviteit als hij of zij niet goed tegen gluten kan, terwijl er aantoonbaar géén sprake is van coeliakie. De klachten en symptomen doen denken aan die bij coeliakie, maar de antistoffen en darmschade die horen bij coeliakie, ontbreken.
Meer hierover lees je op de pagina Wat is glutensensitiviteit?
Dit is coeliakie
Om ervoor te zorgen dat iedereen precies weet wat er bedoeld wordt, is een duidelijke definitie van coeliakie ontzettend belangrijk. Daarom hebben we met de Wetenschappelijke Advies Raad (waarin tal van medisch specialisten zijn vertegenwoordigd), besloten om de term glutenintolerantie niet meer te gebruiken. Coeliakie is een op zichzelf staande auto-immuunziekte. Geen allergie, geen intolerantie. ‘Gewoon’ coeliakie.
Meer hierover lees je op de pagina Wat is coeliakie?