« Terug

Krik je dieet op met glutenvrije pseudo-granen!

glutenvrije granen.jpg03 oktober 2019

Krik de voedingswaarde van je dieet op met deze glutenvrije (pseudo-)granen! Een groep onderzoekers heeft de voedingswaarde bepaald van minder bekende glutenvrije (pseudo-)graansoorten zoals sorghum, teff, gierst, wilde rijst, quinoa, canihua (familie van quinoa), chia en amaranth.

Krik de voedingswaarde van je dieet op met deze glutenvrije (pseudo-)granen! Een groep onderzoekers heeft de voedingswaarde bepaald van minder bekende glutenvrije (pseudo-)graansoorten zoals sorghum, teff, gierst, wilde rijst, quinoa, canihua (familie van quinoa), chia en amaranth.

Het blijkt dat sorghum, teff en gierst een flinke bron zijn van vitamine B1, een vitamine die voorkomt in volkoren granen en die bij het glutenvrije dieet minder aanwezig is. Gierst is bovendien een goede bron van carotenoïden, wat je lichaam omzet in vitamine A. Wanneer je wat vaker deze alternatieve (pseudo-)granen door je brooddeeg, soep, cakebeslag of yoghurt mengt, kan dit zorgen voor een meer volwaardig dieet met meer essentiële vitamines en voedingsstoffen.

Lees hier het volledige artikel. (Wel even inloggen)

PS. Onze NCV-dietisten zijn op de hoogte van de meeste recente onderzoeken. Wil je jouw voeding ook eens onder de loep laten nemen? Neem dan contact op met een gespecialiseerde NCV-diëtist via www.glutenvrij.nl/dietist.

« Terug

Uitgelicht

Over gluten

Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels

Lees meer over 'Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Vanillekwark met mango-sinaasappelsaus

Lees meer over 'Vanillekwark met mango-sinaasappelsaus'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
18-28 jaar

Ontmoet andere jongeren met coeliakie

Lees meer over 'Ontmoet andere jongeren met coeliakie'
Veelgestelde vraag

Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?

Lees meer over 'Kan ik uit hetzelfde glas drinken van iemand die gluten heeft gegeten?'