GIP-test voor meten gluten in urine
Veel mensen die glutenvrij leven vragen het zich vaak af: Krijg ik (of mijn kind) per ongeluk toch geen gluten binnen? De GIP-test is een mooie ontwikkeling om meteen aan te kunnen tonen in urine of iemand gluten binnen krijgt.
Veel mensen die glutenvrij leven vragen het zich vaak af: Krijg ik (of mijn kind) per ongeluk toch geen gluten binnen? De GIP-test is een mooie ontwikkeling om meteen aan te kunnen tonen in urine of iemand gluten binnen krijgt.
GIP staat voor GlutenImmunogene peptiden*.
In recent onderzoek zijn drie groepen met elkaar vergeleken:
- Coeliakiepatiënten die net de diagnose hadden gekregen.
- Coeliakiepatiënten die tenminste 24 maanden een glutenvrij dieet volgden.
- Mensen zonder coeliakie die gluten eten.
In alle drie de groepen werd gemeten of er GIP in de urine kon worden gevonden. Bij de mensen zonder coeliakie bevatte alle urine (logischerwijs) veel GIP. Bij de mensen waar de diagnose coeliakie nét gesteld was bevatte 78% van de urine samples veel GIP, 17% weinig en 4% bevatte geen GIP in de urine. Mogelijk waren zij al met het glutenvrije dieet gestart.
De meest interessante resultaten werden echter gevonden bij de groep coeliakiepatiënten die al meer dan 1 jaar glutenvrij at. Bij 60% van de deelnemers werd er namelijk nog GIP in de urine gevonden.
Biopt
Deze groep werd verder onderzocht en kreeg een biopt. Gevonden werd dat 25% nog Marsh 2 of 3 aan darmschade had. Ondanks de darmschade had:
- 80% geen klachten meer.
- 65% een negatieve bloedtest voor coeliakie-antistoffen.
- 60% score ‘goed’ op een speciale ‘dieettrouw’-test voor coeliakie.
De afwezigheid van klachten, een negatieve bloedtest en een goede score op de dieettrouw test lijken dus niet echt goede voorspellers te zijn voor de afwezigheid van darmschade. In deze groep werd ook GIP in de urine gemeten en het bleek dat GIP aanwezig was in 95% van de gevallen.
Toekomst
De aanwezigheid van GIP in de urine heeft daarmee de beste associatie met de nog aanwezige darmschade. Mogelijk zou deze nieuwe test een hoop endoscopieën kunnen voorkomen in de toekomst, maar er is wel meer onderzoek nodig.
* GlutenImmunogene peptiden zijn fragmenten van gluteneiwitten, zoals alfa-gliadine. Deze eiwitdeeltjes kunnen nog steeds een reactie van het immuunsysteem uitlokken wanneer je glutenintolerant bent.
Dit artikel is geschreven door Gaby Herweijer. Gaby heeft coeliakie en is diëtist. Ze heeft zich gespecialiseerd in de begeleiding van mensen met coeliakie en het glutenvrije dieet. Ze is aangesloten bij het diëtistennetwerk van de Nederlandse Coeliakie Vereniging.