Zonnebloemolie vervangen in glutenvrije brood,- en bakrecepten
Is de zonnebloemolie uitverkocht, maar staat het wel in een recept voor je glutenvrije gerecht? Of gebruik je zonnebloemolie bij het bakken van je glutenvrije brood? Dan is het handig om te weten hoe je dit kunt vervangen. We zetten het hier voor je op een rijtje:
Zonnebloemolie in je recept voor glutenvrij brood?
Zonnebloemolie heeft een neutrale smaak. Gebruik je in je glutenvrije brood zonnebloemolie, dan kun je dit het beste vervangen door een andere olie met een neutrale smaak. Voorbeelden hiervan zijn arachideolie, maisolie, raapzaadolie, rijstolie of sojaolie. Koolzaadolie zou ook kunnen, dat heeft een iets nootachtige smaak.
Bak je een Italiaans brood, dan kun je ook kiezen voor olijfolie. Dit kan net wat extra smaak aan je brood geven omdat het, afhankelijk van de soort, fruitig, peperig en fris kan smaken. Gebruik geen olijfolie extra vierge.
Wat je ook kunt gebruiken om de zonnebloemolie in een broodrecept te vervangen is roomboter.
Laat het wel eerst heel zacht worden voordat je het toevoegt.
Voor alle vervangers waarmee je kunt bakken geldt dat je hetzelfde gewicht als dat van de zonnebloemolie gebruikt. Staat er in het recept dat je 30 gram zonnebloemolie moet toevoegen, kun je nu 30 gram van een van de bovengenoemde oliën gebruiken.
Wat je beter niet kunt gebruiken bij het bakken van glutenvrij brood
In recepten voor brood kun je beter geen vloeibare boter gebruiken. Vloeibare boter wordt ook wel ‘vloeibare basis’, ‘iedere dag vloeibaar’ of ‘Culinair’ genoemd. Deze producten zijn minder geschikt in recepten voor brood omdat de samenstelling varieert. Bij de ingrediënten staat: plantaardige oliën in gevarieerde samenstelling. Doordat die samenstelling kan veranderen, kan je brood zomaar ineens mislukken. Vloeibare boter bevat vaak zonnebloemolie en wanneer er een tekort aan zonnebloemolie is, zullen ook fabrikanten de samenstelling moeten aanpassen.
Zonnebloemolie in pizzadeeg en zoete bakrecepten?
Naast zonnebloemolie zijn er veel meer oliën waarmee je kunt bakken. Arachideolie (pindaolie), maisolie, rijstolie, roerbakolie, slaolie en sojaolie. Deze oliën kun je dus gebruiken om in te bakken en je kunt ze ook gebruiken in bakrecepten, zoals voor pizzadeeg, stokbrood, mueslibollen en Zeeuwse bolussen. Het hangt van je recept af welke olie het meeste geschikt in qua smaak. Kies een olie met een neutrale smaak voor je zoete bakrecepten. Wil je je pizzadeeg, stokbrood of andere bakrecepten wel wat extra smaak geven, dan kun je kiezen voor bijvoorbeeld olijfolie. Gebruik geen extra vierge. De hoeveelheden kun je 1 op 1 vervangen.
Wat je beter niet kunt gebruiken in bakrecepten
Druivenpitolie, extra vierge olijfolie, lijnzaadolie, sesamolie en walnootolie kun je beter niet gebruiken in bakrecepten. Dit heeft te maken met de hoge temperaturen die deze oliën niet verdragen. Deze oliën hebben een lager “rookpunt” omdat ze niet helemaal zuiver zijn. Ze zullen eerder gaan walmen of roken. De stoffen in de olie zullen verbranden en breken af, hierdoor is de olie niet meer geschikt om te eten.
Let op bij vloeibare bak- en braadboters
Wil je vlees, groenten of vis in vloeibare boter bakken, lees dan het etiket. In een aantal vloeibare bak- en braadboters zit gluten, bijvoorbeeld in de vorm van tarwe-aroma of in de sojasauspoeder die ze gebruiken. Gelukkig zijn er ook genoeg soorten die geen glutenbevattende ingrediënten gebruiken, lees dus goed het etiket.
Voor meer informatie over oliën kijk op de site van het Voedingscentrum
Archief > 2022 > april
- 30-04-2022 30-04-2022 08:04 - Wat is glutamaat?
- 29-04-2022 29-04-2022 07:00 - Samen dineren, samen doneren voor Grip op Coeliakie
- 27-04-2022 27-04-2022 07:00 - Wat doe jij vandaag op Koningsdag?!
- 26-04-2022 26-04-2022 14:00 - Jij bent voor ons heel belangrijk!
- 26-04-2022 26-04-2022 08:00 - Bakken met je (klein-)kind op 7 mei!
- 25-04-2022 25-04-2022 15:37 - Gratis folder over coeliakie (in Oekraïens) te downloaden!
- 23-04-2022 23-04-2022 11:00 - Wat doe jij op Koningsdag as woensdag?!
- 21-04-2022 21-04-2022 08:00 - Voordelen lidmaatschap NCV!
- 20-04-2022 20-04-2022 08:11 - Stamceldonor en coeliakie
- 19-04-2022 19-04-2022 09:14 - Bellen met de Glutenvrije Lijn
- 16-04-2022 16-04-2022 09:35 - Glutenvrije mannen gezocht: Doe jij mee?!
- 15-04-2022 15-04-2022 20:00 - Fijne paasdagen
- 14-04-2022 14-04-2022 07:53 - Feestelijk paasrecept!
- 13-04-2022 13-04-2022 08:47 - Psychische klachten bij kinderen
- 07-04-2022 07-04-2022 15:47 - Zonnebloemolie vervangen in glutenvrije brood,- en bakrecepten
- 06-04-2022 06-04-2022 07:54 - Is sondevoeding glutenvrij?
- 05-04-2022 05-04-2022 10:52 - Woorden van dank uit Oekraïne
- 04-04-2022 04-04-2022 11:05 - Podcast: coeliakie & het herstel
- 01-04-2022 01-04-2022 11:40 - Diëtist en onderzoeker Nicolette Wierdsma wint de NCV Stimuleringsprijs van 15.000 euro!!
- 01-04-2022 01-04-2022 07:44 - Het is (bijna) zover; de glutenvrije voorjaarslunch