De eerste coeliakiepatiënt
Coeliakie heeft niet altijd bestaan. Het is een ‘moderne’ ziekte, die pas ontstond toen de landbouw begon inclusief de teelt van tarwe, zo’n 10.000 tot 12.000 jaar geleden. De eerste coeliakiepatiënt die beschreven wordt in de medische literatuur is een jonge Italiaanse vrouw uit de eerste eeuw na Christus. Ze overleed toen ze 18 à 20 jaar oud was, waarschijnlijk aan ondervoeding als gevolg van coeliakie. Haar skelet werd gevonden bij archeologische opgravingen in Cosa, een plaatsje in Toscane.
Qua postuur leek ze op een kind, met fragiele botten die er slecht aan toe waren. Ze had duidelijk botontkalking. Met een lengte van 1,40 m was ze veel korter dan haar leeftijdsgenoten. Ook haar tanden vertoonden kenmerken van coeliakie, haar kaak was niet volgroeid en het tandglazuur ontbrak. Verder had ze een ijzertekort en bezat ze de genen die passen bij coeliakie.
Uit DNA-analyse van haar botten bleek dat ze veel vlees en vis gegeten had en minder plantaardige voeding. Kennelijk had ze wel een idee dat haar lichamelijke problemen werden veroorzaakt door wat ze at, maar wist ze niet precies wat haar zo ziek maakte. Dat was toen nog niet bekend.
Pas na de Tweede Wereldoorlog werd er een verband gelegd tussen coeliakie en de consumptie van tarwe.
In de Romeinse tijd werd heel veel tarwe gegeten. Op een gemiddelde dag werkte een volwassene wel een kilo tarwe naar binnen in de vorm van brood en pap. In het gebied waar de jonge vrouw leefde, dreef de economie op de teelt van tarwe en olijven. Dat is haar uiteindelijk fataal geworden. Als ze had geweten dat ze beter geen brood kon eten, had ze mogelijk langer kunnen leven.
Bijbehorende publicaties: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20631553/ en https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24706415/
Archief > 2022 > mei
- 31-05-2022 31-05-2022 14:52 - Heb jij je kaartjes al besteld voor 2 juli?
- 30-05-2022 30-05-2022 08:20 - Vermaard coeliakie-onderzoeker schenkt zijn prijs aan Oekraïners met coeliakie
- 26-05-2022 26-05-2022 07:23 - Veiligheidswaarschuwing Marne Franse Mosterdsaus 350 ml (soja, melk of tarwe/ gluten)
- 25-05-2022 25-05-2022 09:29 - NVWA: Consument moet betere info krijgen over allergenen!
- 25-05-2022 25-05-2022 08:00 - Welke rol speelt het microbioom bij de ontwikkeling van coeliakie?
- 23-05-2022 23-05-2022 09:11 - Daten....maar dan glutenvrij? Tips gevraagd!
- 19-05-2022 19-05-2022 17:00 - Welkom op onze Nederlandse Coeliakie Dag op 2 juli! (SAVE THE DATE)
- 18-05-2022 18-05-2022 06:45 - Gluten in non-food
- 17-05-2022 17-05-2022 11:16 - Podcast: coeliakie & de follow-up
- 16-05-2022 16-05-2022 20:09 - Weet iedereen in jouw omgeving wat coeliakie is?
- 16-05-2022 16-05-2022 10:35 - Internationale Dag van de Coeliakie: Wij maken een vuist voor jullie belangen!
- 14-05-2022 14-05-2022 19:10 - Supergezellige vrijwilligersdag
- 13-05-2022 13-05-2022 18:33 - De glutenvrije podcast met dr. Peter Wahab!
- 11-05-2022 11-05-2022 07:33 - De eerste coeliakiepatiënt
- 10-05-2022 10-05-2022 11:07 - RECALL Glutenvrij Vezelrijke Zadencrackers!
- 09-05-2022 09-05-2022 15:41 - Laatste kans!! Bestel vandaag nog je maaltijdbox bij vranc
- 09-05-2022 09-05-2022 08:00 - De eerste coeliakiepatiënt
- 08-05-2022 08-05-2022 09:47 - He did it!!!
- 07-05-2022 07-05-2022 08:00 - 600 km fietsen voor coeliakie-onderzoek!
- 04-05-2022 04-05-2022 08:31 - Psychische klachten bij coeliakie
- 03-05-2022 03-05-2022 10:31 - Organiseer een diner op Internationale Dag van de Coeliakie!
- 02-05-2022 02-05-2022 12:57 - Onderzoek naar coeliakie!