« Terug

Podcast: coeliakie & de diagnostiek

Podcast Liggend voor website.jpg08 maart 2022

Dr. Peter Wahab aan het woord over de diagnose coeliakie en de richtlijn.

Wat is coeliakie precies? Welke klachten horen hierbij? Hoe kom je tot de diagnose? En als je de diagnose hebt, wat dan?

In deze aflevering is Peter Wahab, maag-darm-leverarts in het Rijnstate ziekenhuis, te gast. Hij weet alles over het stellen van de diagnose coeliakie, is voorzitter van de Wetenschappelijke Adviesraad van de Nederlandse Coeliakie Vereniging en is nauw betrokken bij “grip op coeliakie”; een samenwerkingsverband van artsen, onderzoekers, de MLDS en de NCV. Dr. Wahab ziet in zijn spreekkamer veel mensen met coeliakie of bij wie het vermoeden bestaat van een glutengerelateerde aandoening. 

Hij legt uit wat coeliakie is, hoe je tot de diagnose komt en wat er allemaal bij komt kijken voor zowel de patiënt als voor de arts. Dr. Wahab legt uit wat antistoffen zijn en hoe je ze interpreteert, wat de HLA-typering betekent bij het stellen van de diagnose en vooral ook het belang van het individuele gesprek tussen de patiënt en de arts. 

Ook gaan we dieper in op vragen van luisteraars over de glutenbelastingstest, de familiescreening en darmschade.

Kort samengevat; een interessant gesprek over coeliakie, de richtlijn, de diagnose en het belang van het gesprek tussen patiënt en arts.

Veel luisterplezier!

Handig om te weten

Beluister al onze podcasts en volg ons op je favoriete podcastplatform via:

« Terug

Uitgelicht

Over gluten

Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels

Lees meer over 'Sporen van gluten, de nieuwe allergenenregels'
Symptomen en klachten

Symptomen en klachten bij coeliakie

Lees meer over 'Symptomen en klachten bij coeliakie'
Erfelijkheid

Is coeliakie erfelijk?

Lees meer over 'Is coeliakie erfelijk?'
Diagnose

Waarom is een diagnose zo belangrijk?

Lees meer over 'Waarom is een diagnose zo belangrijk?'

Uitgelicht

Gezond glutenvrij

Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?

Lees meer over 'Wat kan ik wel en wat kan ik niet eten?'
Veilig glutenvrij

Producten met het Crossed Grain keurmerk

Lees meer over 'Producten met het Crossed Grain keurmerk'
Productgroepen

Granen en alternatieven

Lees meer over 'Granen en alternatieven'
Gluten in non-food

Gluten in knutselmaterialen

Lees meer over 'Gluten in knutselmaterialen'

Uitgelicht

Recept van de maand

Chili con of sin carne

Lees meer over 'Chili con of sin carne'
Veelgestelde vraag

Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?

Lees meer over 'Welke broodbakmachine kan ik het beste kopen?'
Bakworkshop

Wil je ook glutenvrij leren bakken?

Lees meer over 'Wil je ook glutenvrij leren bakken?'
Keukeninrichting

Hoe houd je je keuken glutenvrij?

Lees meer over 'Hoe houd je je keuken glutenvrij?'

Uitgelicht

Op kamp

Goed voorbereid op kamp

Lees meer over 'Goed voorbereid op kamp'
Op de middelbare school

Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat

Lees meer over 'Glutenvrij eten als je naar de middelbare school gaat'
18-28 jaar

Ontmoet andere jongeren met coeliakie

Lees meer over 'Ontmoet andere jongeren met coeliakie'
6-12 jaar

Houd je spreekbeurt over coeliakie

Lees meer over 'Houd je spreekbeurt over coeliakie'